Aproximativ 20 de mii de persoane au manifestat ieri în capitala Georgiei, Tbilisi
Externe 18 aprilie 2024, 15:50 | 194

Aproximativ 20.000 de persoane au manifestat ieri în capitala Georgiei, Tbilisi, împotriva votului în prima lectură a unui proiect de lege despre „influenţa străină”. Documentul e comparabil cu o lege represivă din Rusia privind „agenţii străini” şi e văzut ca un obstacol în calea ambiţiilor europene ale acestei ţări caucaziene, transmite AFP. Mitinguri au avut loc şi în alte câteva oraşe, inclusiv Batumi.

Proiectul de lege, sursa unor mitinguri masive de la începutul săptămânii, tocmai a depăşit o etapă legislativă majoră, primind aprobarea deputaţilor din partidul „Visul georgian”, aflat la putere, în cadrul unui vot boicotat de opoziţie. Ar trebui să urmeze alte două lecturi, un proces care ar putea dura săptămâni, mai ales că preşedintele Salome Zurabișvili, pro-europeană şi aflată în conflict cu guvernul, ar putea apoi să opune veto-ul său.

Miercuri seara, aproximativ 20.000 de persoane s-au adunat în faţa Parlamentului, blocând principala arteră a capitalei în faţa a sute de poliţişti, înainte de a mărşălui spre birourile premierului pentru a-i cere acestuia să vină în întâmpinarea lor.

KHATIA DEKANOIDZE, deputat din opoziție: "Nu e vorba despre lege, nu e vorba de proceduri legale. Este vorba despre o alegere geopolitică. La aceste audieri în comisie, noi am avut dezbateri strict geopolitice - încotro merge Georgia? În Uniunea Europeană sau în Rusia?"

Bruxellesul, care i-a acordat Georgiei statutul de ţară candidat pentru aderare, a solicitat să se renunţe la acest proiect de lege. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi comisarul pentru extindere, Oliver Varhelyi, au declarat că „o adoptare finală a acestei legi ar avea consecinţe negative în ceea ce priveşte ambiţiile europene ale Georgiei”.

Îngrijorări similare au fost transmise și din alte cancelarii occidentale. Guvernul de la Tbilisi are altă opinie. Premierul Irakli Kobakhidze, care a iniţiat proiectul de lege, a acuzat anumite grupuri ale societăţii civile că încearcă să implice Georgia în războiul din Ucraina şi că doresc să declanşeze o revoluţie.

IRAKLI KOBAHIDZE, prim-ministrul Georgiei: "Ați văzut aceste declarații ale lui Stoltenberg și Scholz. Ei spun că legea contravine valorilor europene. Cu ce anume contravine? Care punct al legii? De ce? Zero argumente."

În pofida declaraţiilor ostile faţă de occidentali, Irakli Kobakhidze a spus că aderarea la NATO şi Uniunea Europeană va fi prioritatea lui.

Proiectul de lege despre „influenţa străină” este comparat cu legea privind „agenţii străini” folosită de Kremlin din 2014 pentru a persecuta vocile disidente, ONG-urile şi mass-media independente, reamintește Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!