Moldovagaz a sesizat CNA-ul
Social 4 aprilie 2024, 19:57 | 560

Conducerea Moldovagaz a depus o sesizare la Centrul Național Anticorupție în contextul acuzațiilor privind licitațiile trucate organizate de filialele întreprinderii. Despre aceasta a anunțat președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV. Precizările lui Ceban vin după ce, anterior, compania moldo-rusă a emis un comunicat în care a dat asigurări că toate licitațiile s-au desfășurat în mod legal și corect.

Licitațiile organizate de filialele Moldovagaz, inclusiv Chișinău-Gaz, privind contractarea serviciilor, lucrărilor sau livrarea anumitor bunuri, au fost subiectul principal al emisiunii „Secretele Puterii”. Luat la întrebări de către moderatorul emisiunii, președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a respins acuzațiile de trucare a licitațiilor.

VADIM CEBAN, directorul Moldovagaz: "- Nu am ce comenta. Ne-am adresat la CNA și concret CNA trebuie să verifice și să se expună. Dar așa. niște declarații care nu au nicio dovadă. Ce să comentez? - Domnule Ceban, atunci când cineva oferă 6,1 milioane de lei și altcineva 9,7 milioane de lei, între ele mai este o ofertă de 7 milioane de lei, și este declarată câștigătoare compania care oferă mai mult, de ce susțineți că nu există nicio dovadă? - În primul rând trebuie să știți legea cu privire la achizițiile publice. Înainte de a prezenta oferta financiară, compania trebuie să treacă condițiile tehnice și dacă nu le respectă, oferta financiară nici nu se discută. Așa e regula."

Expertul în domeniul energetic, Sergiu Tofilat, i-a cerut șefului Moldovagaz copia scrisorii care a fost trimisă la CNA.

SERGIU TOFILAT, expert în energetică: "Am vorbit acum două săptămâni cu doi subalterni ai dumneavoastră. Nu le-am spus nicio informație despre licitațiile cu care am ieșit astăzi în conferință de presă. Voi ce anume ați sesizat la CNA? Vreau să văd copia scrisorii pe care ați trimis-o la CNA."

Vadim Ceban a refuzat să răspundă la întrebarea lui Sergiu Tofilat și să ofere detalii. I-a spus, în schimb, să trimită o solicitare oficială. Joi, 3 aprilie, Jurnal TV a publicat o investigație privind suspiciunile unor agenți economici, care au observat că de fiecare dată când participă la licitațiile organizate de Chișinău-Gaz, câștigă aceleași companii, chiar dacă altele propun un preț mult mai avatnajos. Potrivit lor, aceste licitații sunt trucate, iar scopul este furtul banului public. Redacția Jurnal TV a primit astăzi un răspuns de la Chișinău-Gaz. Administrația companiei neagă toate acuzațiile.

REACȚIA „CHIȘINĂU-GAZ”: "Învinuirile aduse sunt manipulatorii, denigratoare și lezează reputația profesională a SRL „Chișinău-Gaz”. Acuzațiile aduse sunt defăimătoare, denaturate și calomnioase. Suntem martori la o tentativă de manipulare a opiniei publice."

De asemenea, filiala Moldovagaz a dezmințit informațiile precum că firma „AGRONORDTEH-M” ar fi favorizată și câștigă majoritatea licitațiilor.

REACȚIA „CHIȘINĂU-GAZ”: "În 2024 din 160 de proceduri de achiziții, „Agronordteh-M” a fost desemnată câștigătoare în patru proceduri, oferind cel mai mic preț. În 2023, din 152 de proceduri, compania a câștigat în aproximativ 11 cazuri, iar în 2022 a fost câștigătoare în opt proceduri."

În răspunsul oficial recepționat de redacția Jurnal TV, se mai arată că directorul „Chișinău-Gaz”, Ruslan Saca nu îl cunoaște, nu este în relații de rudenie și nici de afinitate cu directorul „Agronordteh-M”, Oleg Iușan.

Opinia ta contează. Comentează!