Trei rachete rusești, care au lovit luni dimineață ținte în Ucraina, au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova
Social 10 octombrie 2022, 20:33 | 1166

Trei rachete lansate de pe navele militare ruse în Marea Neagră au încălcat astăzi spaţiul aerian al Republicii Moldova. Rachetele au survolat regiunea satului Cobasna și a municipiului Soroca, precizează Ministerul Apărării.

Potrivit Ministerului Apărării, rachetele rusești care au survolat azi spațiul aerian al Republicii Moldova reprezintă o încălcare a suveranității naționale și precizează că țintele prezentau pericol pentru aeronavele civile. Una din cele trei rachete rusești trimise din Marea Neagră în această dimineață a tranzitat depozitul ilegal de arme de la Cobasna. Ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat de urgență la Ministerul de Externe pentru explicații. Între timp, Comisia Europeană a declarat că utilizarea spațiului aerian al țărilor vecine pentru a ataca Ucraina este inacceptabilă.

Potrivit ofițerului de presă al Ministerului Apărării, Ala Diaconu, incidentul a avut loc în intervalul 8:30 - 9:00. Rachetele au fost identificate de către structurile specializate, confirmate inclusiv de structuri responsabile din România și Ucraina.

ALA DIACONu, ofițer de presă al Ministerului Apărăii: "Țintele respective au parcurs următoarele direcții: localitățile Ciornaia -Moghilev Podolsk (Ucraina) – Rîbnița - Soroca - Moghilev Podolsk. A doua țintă- Ciornaia – Voronovka (Ucraina) – Rîbnița – Rudi (Soroca). A treia - Ciornaia (Ucraina) – satul Popencu (Republica Moldova) – Cineșcăuți (Florești) – în direcția Ucrainei. Menționăm că Ministerul Apărării, în colaborare cu structurile responsabile din țară, monitorizează atent situația în regiune, și condamnă ferm atacurile armatei ruse asupra orașelor din Ucraina, soldate cu victime."

Reprezentanții ministerului afirmă că rachetele prezentau un pericol iminent pentru infrastructură , în special, pentru aeronavele civile, care zboară în spațiul aerian al Republicii Moldova.

Ministrul de Externe, Nicu Popescu, a dispus convocarea de urgență a ambasadorului rus la Chișinău, Oleg Vasnețov, pentru a-i cere explicații.

NICU POPESCU, ministrul Afacerilor Externe: "Republica Moldova consideră acest incident drept unul extrem de grav și regretabil care provoacă, fără îndoială, tensiuni suplimentare. Încălcarea spațiului nostru aerian național este complet inacceptabilă. Bombardarea țării vecine trebuie oprită imediat."

Într-un comunicat remis presei, Ministerul de Externe anunță că în urma atacurilor cu rachete a orașului Kiev, personalul Ambasadei Republicii Moldova în Ucraina este în siguranță.

Unul dintre atacurile rusești a avut loc la 850 de metri de sediul Ambasadei României la Kiev, a precizat ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu. El precizează că membrii personalului nu au fost afectați. Bucureștiul condamnă cu fermitate atacurile asupra obiectivelor civile din centrul Kievului și din alte orașe.

Opinia ta contează. Comentează!