Tinerii completează armata șomerilor
Social 20 decembrie 2023, 19:48 | 996

Salariile mici și lipsa de motivație! Acestea ar fi două dintre cauzele șomajului în rândul tinerilor din Republica Moldova. Statisticile arată că din numărul total al șomerilor, de peste 39 de mii, unul din cinci are până la 24 ani. Cei mai mulți șomeri sunt bărbați. „Oportunitățile de angajare nu sunt întotdeauna compatibile cu programul sau preferințele celui care caută un loc de muncă”, afirmă tinerii șomeri.

Alții nici nu prea își caută un loc de muncă, deoarece s-au obișnuit să primească bani de la părinții aflați în străinătate.

Salariile sunt foarte mici, afirmă la unison cei care ar vrea să muncească într-un domeniu sau altul.

Responsabilii de la Biroul Național de Statistică spun că rata șomajului în trimestrul III al anului curent a înregistrat o creștere, în comparație cu perioada similară a anului trecut.

ELENA VÂTCĂRAU, consultant principal, direcția statistică ocupării, BNS: "În rândul șomerilor atât per total cât și în rândul tinerilor predomină bărbații. Tinerii de 15-24 de ani rata șomajului a înregistrat 0,7 puncte procentuale, adică în creștere, la 15-29 ani iarăși e în creștere cu circa trei puncte procentuale și la tinerii de 15-34 ani iarăși creșterea este de circa trei puncte procentuale la rata de șomaj."

Potrivit experților, numărul șomerilor oficial înregistrați la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, la situația din 1 iulie curent, a constituit 12,2 mii de persoane.

Opinia ta contează. Comentează!