Maia Sandu airmă că Republica Moldova este un test de turnesol pentru SUA și Uniunea Europeană
Politic 30 martie 2023, 19:47 | 1107

Republica Moldova este un test de turnesol pentru Statele Unite și Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de președintele, Maia Sandu, în cadrul discursului pe care l-a susținut la „Summit-ul pentru Democrație”, găzduit de liderul de la Casa Albă, Joe Biden. Șefa statului a atras atenția că democrația Republicii Moldova este amenințată de atacurile hibride ale Federației Ruse, dar a dat asigurări că autoritățile de la Chișinău nu vor permite ca situația din țara noastră să fie destabilizată.

Discursul Maiei Sandu la Summit-ul pentru Democrație” a durat circa cinci minute. În cadrul acestuia, șefa statului a vorbit despre lupta împotriva dezinformării și propagandei rusești, amintind de apelul internațional adresat marilor companii IT. La fel, Maia Sandu a reiterat solicitarea de a crea un regim de sancțiuni pentru oligarhii, finanțați de Kremlin, care urmăresc destabilizarea Republicii Moldova.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Noi știm că corupția instituțională și lipsa onestității în justiție sabotează credința că democrația poate oferi securitate, oportunități economice și dreptate. Facem apel la aliații noștri democratici să ni se alăture în introducerea unui regim global de sancțiuni pentru a identifica și a descuraja cazurile de mare corupție."

Anterior, membrii Comitetului Parlamentar de Asociere UE - Republica Moldova au adoptat, la Bruxelles, o declarație în care se menționează despre regimul european de sancțiuni pentru oligarhii care vor să destabilizeze și să corupă Republica Moldova. Maia Sandu a mai declarat că, în ultima perioadă, autoritățile de la Chișinău au introdus reforme care vizează eliminarea corupției din vamă, din sistemul bancar, din educație și din administrația publică, iar acum au luat în vizor lupta împotriva corupției din sectorul justiției. La final, șefa statului a lansat un avertisment pentru liderii occidentali.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "În timp de război, Moldova este un test de turnesol pentru Statele Unite, statele membre ale UE și alte națiuni democratice. Securitatea noastră și încrederea noastră că democrația poate livra rezultate trebuie să fie împărtășite și de voi. Cu alte cuvinte, stabilitatea noastră este în interesul vostru. Mulțumesc."

Precizăm că liderul de la Casa Albă, Joe Biden, a invitat peste 100 de ţări şi teritorii la summit-ul său virtual dedicat democraţiei, acesta fiind al doilea eveniment de acest gen.

Opinia ta contează. Comentează!