Siegfried Mureșan susține că măsurile de relaxare luate în Moldova sunt riscante
Politic 12 iunie 2020, 20:21 | 1328

Măsurile de relaxare timpurie sunt riscante! De această părere este președintele delegației Parlamentului European în Comitetul de Asociere Uniunea Europeană, Siegfried Mureșan, care își exprimă îngrijorarea cu privire la situația din Republica Moldova. Potrivit lui, autoritățile de la Chișinău nu au reușit să gestioneze corespunzător evoluția pandemiei, iar acum se înregistrează zilnic un număr record de infectări.

Despre cum stau lucrurile în Republica Moldova, Siegfried Mureșan a vorbit la reuniunea Biroului Comitetului parlamentar de asociere UE - Republica Moldova.

DECLARAȚIILE LUI SIEGFRIED MUREȘAN: În cadrul reuniunii mi-am exprimat îngrijorarea cu privire la numărul mare de cazuri COVID-19 care se înregistrează zilnic în Republica Moldova. (...) De aceea, am spus parlamentarilor din Republica Moldova că măsurile de relaxare timpurie sunt riscante atât timp cât numărul de cazuri de infectare nu scade semnificativ. (...) Am spus foarte clar că Parlamentul European dorește să aloce sprijin suplimentar în lupta împotriva COVID-19 și am recomandat parlamentarilor din Republica Moldova că, dacă au nevoie de sprijin suplimentar de la nivel european sau din partea statelor membre ale Uniunii Europene, să ceară acest ajutor. // sursa: facebook

Potrivit lui Mureșan, Guvernul de la Chișinău riscă să piardă cea de-a treia tranșă din asistența macrofinanciară, de 100 de milioane de euro, din partea Uniunii Europene.

DECLARAȚIILE LUI SIEGFRIED MUREȘAN: În luna iulie expiră termenul la care autoritățile de la Chișinău mai pot primi tranșa a doua și a treia din acest sprijin oferit de Uniunea Europeană. Astfel, am cerut lămuriri din partea reprezentanților Parlamentului Republicii Moldova cu privire la progresele înregistrate în îndeplinirea condiționalităților agreate pentru accesarea acestor tranșe. Una dintre reformele necesare este reforma Consiliului Superior al Magistraturii, unde modificările trebuie să fie în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția. // sursa: facebook

Consilierul prim-ministrului Chicu, Vitalie Dragancea, susține că de vină pentru situația creată se face... societatea.

VITALIE DRAGANCEA: Domnul europarlamentar continuă să ne acorde atenție și îi mulțumim pentru asta. Gestionarea epidemiei nu este doar o acțiune din partea Guvernului sau din partea medicilor cea mai mare parte vine în responsabilitatea societății, a fiecărui om în parte. Da, într-adevăr avem o creștere a cazurilor confirmate și această creștere arată că avem foarte mult de lucru la educarea deprinderilor sociale noi.

Precizăm că ieri în Republica Moldova s-au înregistrat 406 cazuri de Covid-19, cel mai mare record de la începutul pandemiei. 

Opinia ta contează. Comentează!