Au donat sânge pentru a salva vieți
Social 19 martie 2024, 19:57 | 301

Au donat sânge pentru a salva vieți. Vorbim despre zeci de oameni, care au venit astăzi la Centrul Medicilor de Familie nr. 11 din sectorul Râșcani al capitalei. S-a întâmplat de „Ziua donării voluntare de sânge” și în urma unui apel la solidaritate făcut de autoritățile locale și Centrul Național de Transfuzie a Sângelui. Voluntarii spun că deseori donează sânge și că astfel îi ajută pe cei care sunt în situații critice.

Cu 24 de ore până la actul de donare a sângelui, este recomandat ca persoana să respecte un regim alimentar sănătos, spun medicii.

ELENA NOVAC, asistent medical, Centrul Național de Transfuzie a Sângelui: "Înainte ca să dea sânge, donatorul trebuie să fie bine odihnit, să bea mult lichid cu o zi înainte și neapărat să mănânce. Să nu mănânce bucate prăjite, grase sau chiar ouă. Ceva ușor - un terci, o chiflă și neapărat un ceai."

Managerul Centrului Medicilor de Familie nr.11 spune că în cadrul instituției sunt organizate deseori astfel de acțiuni, iar numărul de voluntari crește cu fiecare campanie desfășurată. De exemplu, în cadrul campaniei din noiembrie trecut, peste 60 de persoane au donat sânge la acest Centru.

LIDIA IURKOVSKI, manager al Centrul Medicilor de Familie nr.11: "Aceste acțiuni se întâmplă deseori la noi în instituție. Noi permanent suntem antrenați în această procedură."

Pentru ca procedura să decurgă fără primejdii, este necesar ca donatorul să îndeplinească anumite condiții. În primul rând, acesta trebuie să fie sănătos, să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, o greutate de peste 50 de kilograme și să nu fi trecut în ultimele șase luni prin anumite intervenții.

Opinia ta contează. Comentează!