Parlamentul a aprobat, cu o largă majoritate, instituirea stării de urgență în Republica Moldova pentru 60 de zile
Politic 25 februarie 2022, 15:33 | 1725

Republica Moldova a intrat în stare de urgență pentru 60 de zile. Decizia a fost aprobată de Parlament aseară, aproape de ora 21. Proiectul fost votat cu o largă majoritate de 88 de deputați. Astfel, Comisia Situații Excepționale va putea să emită dispoziții urgente, în contextul agresiunii rusești din Ucraina și pericolului reprezentat de războiul din țara vecină.

De la tribuna Parlamentului, prim-ministrul Natalia Gavrilița a declarat că în noaptea de miercuri spre joi pacea din Europa a fost zguduită, iar ecourile exploziilor s-au auzit până-n satele și orașele Republicii Moldova. Cerându-le deputaților aprobarea stării de urgență, premierul Gavrilița a făcut apel la unitate și solidaritate.

Alte măsuri care vor putea fi aplicate, la necesitate, pe perioada stării de urgență sunt evacuarea provizorie a cetățenilor din zonele care prezintă pericol pentru viață și asigurarea cu locuri de cazare permanentă sau provizorie, stabilirea unui regim special de lucru pentru agenții economici și instituțiile publice, soluționarea altor chestiuni privind activitatea acestora, necesare desfășurării lucrării de salvare/deblocare, interzicerea desfășurării manifestațiilor și altor acțiuni în masă, interzicerea formațiunilor paramilitare, dispunerea la necesitate a raționalizării alimentelor și produselor de strictă necesitate, dispunerea în caz de necesitate a sistării livrării gazelor, energiei electrice sau a apei potabile, combaterea dezinformării și a știrilor false, acțiuni pentru protecția infrastructurii critice, măsuri pentru gestionarea fluxurilor migraționale. Deputații au aprobat declararea stării de urgență fără prea multe întrebări și polemici.

Proiectul pentru instituirea stării de urgență pe o perioadă de 60 de zile a fost votat de 57 de deputați ai PAS, 27 de la BECS și patru ai Partidului Șor. Natalia Gavrilița a dat asigurări că toate instituțiile statului activează în regim normal, iar procesul de aprovizionare cu alimente și produse de primă necesitate va decurge în mod normal.

Opinia ta contează. Comentează!