După lungi dezbateri, legea ONG-urilor a trecut de lectura a doua cu voturile a 95 de deputați
Politic 11 iunie 2020, 20:05 | 1215

După aproape trei ore de dezbateri și mai multe pauze solicitate de deputați, Parlamentul a votat astăzi Legea cu privire la activitatea ONG-urilor. Adoptarea acestea reprezintă o condiție esențială pentru obținerea sprijinului de 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară europeană. Igor Dodon, care anterior a criticat dur proiectul, urmează acum să semneze și să promulge legea.

Discuțiile pe marginea proiectului de lege au fost aprinse. Șeful Comisiei Juridice, deputatul socialist Vasile Bolea, a fost acuzat de opoziție că a falsificat raportul final al comisiei pe marginea proiectului, întrucât a inclus în sinteză mai multe amendamente, care nu au fost avizate și votate. Potrivit deputaților din opoziția pro-europeană, amendamentele respective urmau să facă legislația Republicii Moldova mai restrictivă decât cea din Rusia, Azerbaijan și Belarus. Mai mult, unul din amendamente ar fi permis ca fundația ”Din Suflet” a Galinei Dodon să poată face agitație pentru președintele Igor Dodon. Până la urmă, sub presiunea parțială a celor din PD, socialiștii au renunțat la amendamentele criticate de opoziție. 

Socialiștii au renunțat până la urmă la unele amendamente la Legea ONG-urilor fie din proprie inițiativă, fie la insistența colegilor de alianță din PD. Motivând că odată cu operarea schimbărilor în amendamente în lege ar putea apărea unele greșeli, deputații Litvinenco și Candu au cerut ca legea să fie votată astăzi în lectura a doua, iar mâine în lectură finală. Astfel, proiectul a fost votat în lectura a doua cu votul a 95 de deputați. Amintim că, inițial, președintele Igor Dodon a avertizat că nu va promulga proiectul de lege privind ONG-urile. Șeful statului a și amențat că dacă cei din PD cor vota împreună cu opoziția pro-europeană, atunci majoritea parlamentară se va destrăma. 

Opinia ta contează. Comentează!