Liderii opoziției, ținta dezinformărilor
Politic 5 octombrie 2018, 19:51 | 3038

Liderii opoziției extraparlamentare antioligarhice Maia Sandu și Andrei Năstase continuă să fie ținta mai multor dezinformări difuzate inclusiv la posturile de televiziune controlate de către șeful PD, Vladimir Plahotniuc. "În Republica Moldova fenomenul fake news a luat turații foarte mari și este utilizat la greu în vederea discreditării persoanelor incomode guvernării", subliniază directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei. Știrile false reprezintă un subiect, pe care Jurnal TV îl va avea în vizor.

Președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, susține că a fost protagonista unei dezinformări la instituțiile media controlate de către Vladimir Plahotniuc.

Este o știre falsă, a declarat Maia Sandu la un post privat de televiziune.

La același post TV a fost invitat, în altă zi, președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase. Declarațiile acestuia au apărut trunchiate într-un video pe pagina Știri de top de pe Facebook, video ce a fost preluat de mai multe portaluri.

Iată cum au fost redate afirmațiile lui Andrei Năstase ulterior, fiind publicat un video cu titlul "Andrei Năstase: nu mai urlați și zbierați despre unire, puneți batista pe țambal".

Am solicitat opinia directorului executiv al Asociației Presei Independente în legătură cu fenomenul știrilor false. Petru Macovei afirmă că acest fenomen capătă amploare în campania electorală.

În caz contrar, ar fi fost reacții din partea Inspectoratului General al Poliției, subliniază Petru Macovei.

Am sunat la numărul de telefon indicat pe site-ul televiziunii Publika pentru o reacție, însă numărul era indisponibil. Anterior, acest post a fost vizat într-un raport al mai multor ONG-uri, care a relevat, printre altele, că posturile TV care fac parte din conglomeratul General Media Group servesc drept instrumente de pregătire a opiniei publice pentru acţiuni contestabile ale guvernării și pentru linşajul oponenţilor. Pagina de Facebook în care este vizat Năstase nu are afișat vreun număr de telefon. Andrei Năstase și Maia Sandu au fost vizați anterior și în alte dezinformări. De exemplu, în timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2016, Prime TV, post controlat de către Vladimir Plahotniuc, a difuzat un reportaj manipulator despre pretinsa susținere a candidatei Maiei Sandu de către diaspora siriană. Iar în campania pentru alegerile locale din acest an s-au creat spoturi video pe Facebook, în care se menționa că Andrei Năstase va da Chișinăul în chirie arabilor pentru 50 de ani. 

Opinia ta contează. Comentează!