În acest an, oamenii vor putea beneficia de mai multe servicii medicale absolut gratuit
Social 5 ianuarie 2023, 19:46 | 310

În acest an, oamenii vor putea beneficia de mai multe servicii medicale absolut gratuit. Tot ce trebuie să facă, e să respecte câteva reguli. Compania Naționala de Asigurări în Medicină a semnat contacte cu mai mulți prestatori de servicii, publici și privați, pentru ca cetățenii să aibă acces liber la dispozitivele de diagnosticare a maladiilor.

ION DODON, director CNAM: "Compania a clasificat și a prevăzut în contractele încheiate cu prestatorii 20 de capitole de servicii de înaltă performanță. Este vorba despre tomografie computerizată, rezonanță magnetică nucleară, imagistică, servicii de laborator, medicină nucleară și altele."

Oamenii vor avea acces la aceste servicii prin intermediul unei fișe pe care o pot primi de la medicul de familie și care le va permite beneficiarilor să se înregistreze online pe siteul CNAM.

ION DODON, director CNAM: "Începând cu 1 ianuarie 2023 accesul la aceste servicii va fi exclusiv cu ajutorul acestui sistem informațional SIRSM. Populația Republicii Moldova se va programa la servicii de diagnostic de înaltă performanță prin intermediul mijloacelor electronice."

BORIS BĂLUȚEL, director al Centrului Republican de Diagnosticare Medicală: "Faptul că cetățenii vor avea posibilitate să facă programările online ne responsabilizează și pe noi pentru a presta servicii mult mai calitative. De a micșora rândurile de așteptare a pacienților."

Aceste servicii sunt binevenite în special pentru persoanele care suferă de maladii grave. Medicii de la Institutului Oncologic afirmă că acum, accesul pacienților la dispozitivele de diagnosticare nu este o problemă atât de mare, comparativ cu anii precedenți.

VERONICA CIOBANU, director adjunct al Institutului Oncologic: "Evaluând anterior timpul de așteptare, fiind de la 45 la 50 de zile pentru asemenea investigații. Acum avem o disponibilitate a timpului de așteptare de la unu la cinci zile prin sistemului informațional SIRS."

Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, oamenii vor putea beneficia de aceste servicii gratuit atât în instituțiile medicale publice, cât și în clinicile private.

ION DODON, director CNAM: "Au fost încheiate în anul 2023 contracte de servicii de înaltă performanță cu 33 de prestatori publicii de servicii medicale și 31 de prestatori privați."

Pentru încheierea contractelor cu prestatorii de servicii medicale publici și privați, Compania Națională de Asigurări în Medicină a cheltuit pentru anul 2023 circa 225 de milioane 221de mii de lei.

Opinia ta contează. Comentează!