Administrația Liceului ”Andrei Vartic” din Ialoveni caută căi pentru modernizarea instituției
Social 31 octombrie 2022, 15:35 | 596

Administrația Liceului ”Andrei Vartic” din Ialoveni a modernizat simțitor instituția. Cei peste 700 de elevi se bucură acum de blocuri sanitare noi, cu apă caldă și săpun. Totul s-a făcut cu sprijinul Rotary Club International. Cel mai mult se bucură elevii din clasele primare, spune directorul liceului, Aurelia Gamarțu-Eșanu.

AURELIA GAMARȚA-EȘANU, directorul Liceului ”Andrei Vartic” din Ialoveni: "În blocul B, până la implementarea acestui proiect, nu am avut bloc sanitar. Acolo la noi studiază zece clase primare și avem două clase a V-a. Clar că este mai comod pentru copii mici să aibă un bloc sanitar aproape."

În raionul Ialoveni sunt 15 licee și 15 gimnazii. La Gimnaziul din Costești, unde învață peste 140 de elevi, toaleta a rămas acolo unde a fost ridicată acum zeci de ani. Până la sfârșitul anului, cei peste 140 de elevi de aici vor avea parte de grupuri sanitare și vor fi în rând cu lumea, afirmă autoritățile.

MIHAIL SILISTRARU, președintele raionului Ialoveni: "În curte și îngrijirea lor lasă de dorit, dar cred că degrabă peste tot vom avea grupuri sanitare moderne."

Peste 370 de mii de lei urmează să fie investite în modernizarea gimnaziului din Costești. Aceasta va fi cea de-a zecea școală din 12, care urmează să fie dotată cu grupuri sanitare moderne prin proiectul ”Igiena contează, școala progresează”, inițiat de Rotary E-Club International.

ALEXANDRU ROBU, președintele Rotary Club Chișinău Triumph: "Liceul Teoretic ”Andrei Vartic” din Ialoveni este prima școală cu care am început proiectul. Prin proiectul nostru vrem să aprindem un bec roșu pentru administrația publică centrală. Trăim în veacul XXI și este foarte ciudat să avem așa școli."

În Republica Moldova sunt încă multe școli cu toaletă în curte. Deocamdată, nu există statistici unificate privind accesul la apă și igienă în școli. deși anual se fac inspecții pentru a vedea cum sunt pregătite instituțiile pentru un nou an școlar.

Opinia ta contează. Comentează!