Trei sute de genți frigorifice pentru transportarea medicamentelor termolabile vor fi distribuite echipelor de asistență medicală
Social 7 august 2023, 19:58 | 553

Trei sute de genți frigorifice pentru transportarea medicamentelor termolabile vor fi distribuite echipelor de asistență medicală urgentă din țară. Donația, în valoare de peste 27 de mii de euro, vine din partea Organizației Internaționale pentru Migrație în Republica Moldova, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Medicii care vor beneficia de noile echipamente spun că este important să asigure calitatea produselor și siguranța pacienților.

LARS JOHAN LONNBACK, șef al Misiunii OIM în Republica Moldova: "Organizația Internațională pentru Migrație joacă un rol important în ceea ce privește urgențele apărute în domeniul umanitar și de sănătate publică. Sprijinul în domeniul sănătății este o parte esențială a mandatului și a rolului pe care-l joacă OIM. Facem această donație pentru a oferi servicii de ambulanță actualizate."

„Donația este un semn de solidaritate cu Republica Moldova”, a subliniat șeful adjunct al Secției Cooperare în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

ADAM GRODZICKI, reprezentant al delegației europene în Republica Moldova: "Noi vom continua parteneriatul nostru cu Ministerul Sănătății, ceea ce confirmă încă o dată intenția și sprijinul nostru în oferirea serviciilor de sănătate calitative pentru toți cetățenii Republicii Moldova, dar și pentru refugiați. Această contribuție a Uniunii Europene arată clar angajamentul nostru de a îmbunătăți protecția oferită celor mai vulnerabili."

Gențile frigorifice sunt și mai necesare pentru asigurarea calității medicamentelor, în contextul numărului mare de solicitări a echipelor de asistență medicală urgentă, urmare a valului de refugiați.

ION PRISĂCARU, secretar de stat, Ministerul Sănătății: "Presiunea este foarte mare în acest domeniu, mai ales în condițiile unui număr mare de refugiați, care se află în Republica Moldova. Pe parcursul anului trecut, mai mult de 11 mii de solicitări a avut asistența urgență prespitalicească pentru a acorda ajutor persoanelor strămutate din Ucraina."

Gențile frigorifice donate pot asigura o temperatură optimă pentru medicamente pe durata a 48 de ore, spun medicii.

TUDOR ZADOROJNEAC, bioinginer: "Sistemul lor de răcire este aici. Putem păstra preparatele termolabile. De regulă, regimul lor de lucru este de la 2 la 8 grade. Uneori avem condiții de căldură foarte puternice și iată sunt aceste două elemente frigorifice, care, în primul rând se îngheață și dacă le păstrăm în geanta asta, ele pot asigura și până la 48 de grade temperatura normală de lucru."

LARISA ARNĂUT, medic, echipa de urgență CNAMUP: "Noi avem medicamente termolabile și care trebuie păstrate la o temperatură joasă. De exemplu, insulina, oxitocina, ATP.Au nevoie de o temperatură fixă, deoarece dacă le vom ține în alte condiții, ele se denaturează, efectul lor se micșorează și atunci, acordând o asistență medicală calificată, cu un medicament care a degradat, nu este eficient."

Valoarea donației făcută de Organizația Internațională pentru Migrație în Republica Moldova, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, se ridică la 27 de mii 500 de euro.

Opinia ta contează. Comentează!