Poamele din vii, la preț de nimic
Social 22 septembrie 2019, 00:44 | 10913

Poamele mustoase si aromate nu trebuiesc nimanui. Este convingerea mai multor producatorii de vita de vie, care au constatat ca munca lor e in van - nu au unde vinde strugurii, iar daca si apare vreun cumparator, acesta le da doar doi sau trei lei pentru un kilogram de poama. ”E putin”, afirma oamenii sleiti de puteri. Unii sunt gata sa renunte la viile crescute cu multa grija si sa plece unde ii duc ochii, daca guvernarea nu se implica in rezolvarea problemelor de la sat.

Soții Elena și Dimitrie Ciobanu din satul Gura Galbenii, raionul Cimișlia, au 10 hectare de viță de vie, dintre care patru sunt plantate cu soiuri tehnice. Pentru întreținerea unui hectar de viță de vie au investit aproape 25 de mii de lei, iar în toamnă ajung să se aleagă cu nimic. Despre fabrici și vinării nu prea vor să audă, dar nu au încotro și vând strugurii cu doi lei kilogramul.

Producătorii spun că poama nu poate aștepta, strugurii trebuie culeși, căci se strică. Anul trecut, oamenii au abandonat două hectare din plantații, iar dacă ar fi știut că și anul acesta vor sta cu strugurii pe butuc, atunci le-ar fi lăsat pârloagă și pe celelalte. Nici forțe de muncă nu prea găsesc, iar cheltuielile pe prelucrare depășesc cu mult veniturile. Anul acesta se vor bucura dacă își vor scoate măcar investițiile.

Femeia mărturisește că a luat bani cu împrumut ca să-și vadă strugurii frumoși în vie, dar efortul nu a meritat deloc.

Disperat este și Andrei Borș. Agricultorul deține cinci hectare cu viță de vie și spune că are noroc de feciorul său, care-i trimite bani de peste hotare ca să-și întrețină podgoria. Dintr-un hectar de viță de vie soi Sauvignon a cules 20 de tone de struguri pe care i-a vândut cu doi lei pentru un kilogram. Dacă facem un simplu calcul, ajungem la 40 de mii de lei, în timp ce doar pentru stropitul cu soluții chimice a cheltuit 50 de mii de lei.

CRISTINA OLĂRESCU se laudă cu 9 hectare de vita de vie. Afacerea aparține părinților, care și-au pierdut tinerețea în aceste câmpuri, s-au săturat și au luat calea străinătății. Cristina a plecat și ea, dar s-a întors și, cu ajutorul părinților, a reluat afacerea. Acum, regretă. Nu știe ce să facă cu poama care trebuie culeasă, dar nu are cui să o vândă.

Dumitru Buliga spune că lucrează toată vara liniștit, dar cum vine toamna, se îneacă în probleme. Are doar soiuri selecte, a investit mii de euro în afacere, chiar și copiii au plecat peste hotare, ca să-i dea o mână de ajutor cu banii câștigați printre străini. Obosit să caute soluții, bărbatul spune că va fi nevoit să scoată via și să-i dea foc.

Sătul de probleme este și Gheorghe Budeanu, chiar dacă are doar două hectare de viță de vie. Dacă situația nu se va schimba, va pleca peste hotare, cum a făcut-o și mai înainte.

Experții au calculat că în acest an, din podgorii ar putea fi colectate 730 de mii de tone de struguri, dintre care aproximativ 460 de mii de tone - din gospodăriile țărănești. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie