TV Dojdi a publicat pe Twitter un story al Elizavetei Peskova, cu un mesaj anti-război
Externe 26 februarie 2022, 20:40 | 1313

Deputatul rus Mihail Matveev, membru al Partidului Comunist, consideră că războiul din Ucraina trebuie oprit. Presa de la Moscova citează contul de Telegram al legislatorului. Mihail Matveev este unul dintre deputații, care a votat recent pentru declararea independenței entităților separatiste din Donbas.

MIHAIL MATVEEV deputat, Duma de Stat a Federației Ruse: "Cred că războiul trebuie oprit imediat. Votând pentru recunoașterea DPR/LPR, am votat pentru pace, nu pentru război. Am votat pentru ca Rusia să devină scut, nu să bombardeze Donbasul. Nu am votat pentru bombardarea Kievului."

A pus sub semnul întrebării folosirea forței armate în Ucraina și un alt deputat al Partidului Comunist, Oleg Smolin. Pe facebook, Smolin a scris că a fost șocat când a auzit despre începutul războiului. Postul independent Dojdi TV scrie că și fiica purtătorului de cuvânt al Kremlinului a postat pe contul său de Instagram un mesaj împotriva războiului. Jurnaliștii au publicat pe Twitter un story al Elizavetei Peskova, fiica lui Dmitri Peskov. Tânăra de 24 de ani a scris "HET BOЙHE", - "Nu, războiului", pe un fundal negru. Ulterior, textul a fost șters, dar între timp fuseseră distribuite capturi de ecran. Este același mesaj, pe care l-au scandat și cetățenii ruși, care au ieșit în stradă pentru a protesta față de agresiunea lui Vladimir Putin în Ucraina.

În același timp, Reuters scrie că Moscova a ordonat presei ruse să suprime în conţinut orice referinţă la civili ucişi de armata rusă în Ucraina, precum şi termeni ca "invazie", "ofensivă" sau "declaraţie de război". Oficial, Moscova îşi denumeşte intervenţia în Ucraina "o operaţiune militară specială", menită să "menţină pacea".

Cele mai multe canale TV prezintă invazia ca o măsură necesară de autoapărare, îndreptată exclusiv împotriva armatei ucrainene, însă acest lucru se explică prin aceea că mass-media rusă este controlată, în marea ei majoritate, de stat, explică corespondentul BBC la Moscova, Francis Scarr. Pe acest fundal, către președintele Putin continuă să fie trimise scrisori deschise în care i se solicită să înceteze războiul din Ucraina. Scrisori în acest sens au fost semnate de peste două mii de artiști și oameni de cultură, de peste o mie de designeri și ilustratori, de peste 300 de ONG-uri și de peste 1200 de doctori.

Opinia ta contează. Comentează!