Summitul Internațional al Primarilor
Social 11 aprilie 2024, 20:19 | 527

Summitul Internațional al Primarilor a avut loc astăzi în premieră în Republica Moldova, la Dânceni, unde au venit peste 400 de participanți, inclusiv 200 de primari și aleși locali din Polonia, Lituania, Suedia, Italia, Germania, România și Ucraina. Aceștia spun că evenimentul îi ajută să obțină noi informații și să construiască o conexiune internațională cu lideri notorii, specializați în dezvoltarea urbană.

ALLEN COLIBAN, primar de Brașov: "Am venit la acest eveniment cu experiențele noastre de la Brașov și cu planul nostru de a deveni capitală verde a României și capitală verde a Europei și totodată cu poziția de a crea noi legături, de a învăța și de a da mai departe ce am învățat și noi."

OLEKSANDR SENKEVYCH, primar de Nicolaev, Ucraina: "Acesta este primul summit organizat după invazia pe scară largă. Din păcate, se desfășoară în Moldova, nu în Ucraina, dar oricum calitatea evenimentului este înaltă și cred că este foarte important să avem aceste conexiuni între primari."

CONSTANTIN COJOCARU, primar de Edineț: "Este important, pentru că fiind țară pe drum de asociere la Uniunea Europeană, de curând vor veni și marele fonduri, în perioada cinici-șase ani, ulterior. Fondurile vor fi de bun augur pentru comunitățile noastre și în contextul respectiv este important să găsim și anumiți parteneri."

Președintele Maia Sandu a subliniat că evenimentul reprezintă un prilej excelent pentru crearea parteneriatelor între orașele europene, cele din Republica Moldova și Ucraina, pentru a facilita schimbul de experiență.

MAIA SANDU, președinte: "În cadrul evenimentului de astăzi se vor pune în discuție modele de valorificare a oportunităților oferite de fondurile europene pentru modernizarea orașelor."

IRINA OZYMOK, fondatoarea summitului Internațional al Primarilor: "Moldova și Ucraina au o frontieră comună de peste o mie de kilometri. Sunt mai mult decât doar țări vecine. Sunt două state care împărtășesc o istorie lungă, începând cu secolul XVI."

Edițiile anterioare ale Summit-ului Internațional al Primarilor au avut loc în Ucraina. Evenimentul reprezintă o platformă pentru liderii din administrația locală, lansată la Kiev în 2016, pentru a facilita schimbul de bune practici în dezvoltarea localităților.

Opinia ta contează. Comentează!