Prima afacere socială, la Răzeni
Social 14 octombrie 2019, 20:48 | 1364

Fondatorul primei intreprinderi sociale de catering din Republica Moldova a deschis portile spre angajare in sfera alimentatiei publice a persoanelor cu dizabilitati. Intr-un interviu exclusiv pentru Jurnal TV, Sergiu Gurau, directorul executiv al Asociatiei ”Eco-Razeni”, ne-a descris pe scurt cum sa dezvolti o astfel de afacere. Pana a-l asculta pe antreprenor, sa vedem ce se face, de fapt, la Razeni.

Afacerea socială din Răzeni și-a început activitatea în 2013 cu un scop bine definit - integrarea tinerilor cu dizabilități.Acum aici lucrează 25 de persoane, dintre care nouă sunt cu nevoi speciale. Daniela Popa are 18 ani. În echipă este de un an. Deși are defecte de vorbire, ea face față lucrurilor. E de ajutor la bucătărie, preluând secretele meseriei de la colegii săi, bucătari cu experiență. Am găsit-o, storcând lămâi pentru limonadă.

Face tot ce se cere și e bucuroasă că și-a găsit un loc de muncă, unde colegii o tratează cu mult respect.

Atunci când gătesc sau spală vesela, muncitorii auxiliari sunt supravegheați de bucătarii cu experiență. Ei spun că s-au atașat de acești oameni și îi tratează ca și cum ar fi copii lor.

Cantina de la Răzeni livrează mâncare și are mulți clienți. De trei ori pe săptămână oferă câte un prânz cald pentru 24 de bătrâni din localitate. Directorul executiv al Asociației Eco-Răzeni, Sergiu Gurău, a început afacerea când în Republica Moldova nu se știau prea multe despre antreprenoriatul social. Sergiu s-a inspirat din experiența austriecilor.

Proiectul de la Răzeni a fost susținut de Guvernul Austriei. Din ianuarie 2015, întreprinderea socială din Răzeni este în proporţie de 89% independentă financiar, respectiv are capacitate de a acoperi costurile administrative, de achiziţie a materiei prime şi a echipamentului. Deși întrunește toate criteriile de funcționare a unei întreprinderi sociale, instituția încă nu a fost înregistrată nicăieri cu acest statut. Abia în iunie 2019, la Ministerului Economiei și Infrastructurii a fost creată Comisia Național pentru Antreprenoriat Social, care reglementează acest domeniu. Oficial, în Republica Moldova nicio organizație nu are statut de întreprindere socială, așa cum prevede legislația. Comisia Națională pentru Antreprenoriat Social și-a început activitatea abia în vara acestui an. În cadrul asociațiilor obștești există acum 20 astfel de inițiative, dar nu au fost prezentate încă membrilor comisiei pentru aprobare. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie