Chișinăul răspunde acuzațiilor
Social 3 aprilie 2024, 19:45 | 515

Exporturile de la Uzina „Electromaș” din Tiraspol nu pot fi aprobate, fiindcă unele produse de acolo pot fi utilizate în scopuri militare. Este reacția membrilor Guvernului, după ce presa din stânga Nistrului a acuzat Chișinăul de faptul că uzina respectivă și-a sistat activitatea, iar peste 600 de oameni au rămas fără salarii.

OLEG SEREBRIAN, vicepremier pentru Reintegrare: "E o problemă a destinației, încotro se îndreptau produsele acestei întreprinderi. Problema ține nu de aspectul reintegrării, ci de aspectul de securitate, de Comisia care lucrează în domeniul mărfurilor cu dublă destinație. Într-o situație identică se regăsesc și întreprinderi de partea dreaptă a Nistrului."

Potrivit presei de la Tiraspol, din luna august, uzina „Electromaș” nu a mai putut exporta nimic în străinătate, iar asta s-ar întâmpla din cauza faptului că autoritățile de la Chișinău nu permit acest lucru. „Chișinăul clasifică motoarele electrice drept produse cu dublă utilizare, adică mărfuri militare, deși conform tuturor registrelor internaționale motoarele electrice sunt mărfuri civile”, scrie presa din stânga Nistrului. De partea cealaltă, ministrul Dezvoltării Economice, Dumitru Alaiba, face trimitere la pericolul reprezentat de războiul pornit de Rusia și spune că Guvernul de la Chișinău nu va „sponsoriza agresorul”.

DUMITRU ALAIBA, ministrul Economiei și Digitalizării: "Este adevărat faptul că unele exporturi nu pot fi aprobate pentru că este vorba de bunuri de dublă destinație și atunci când utilaje sau materiale care pot fi utilizate pentru scopuri militare, destinația exportului este foarte importantă. Noi nu vrem să fim văzuți sponsorizând și susținând agresorul în acest război."

În depozitele uzinei „Electromaș” s-ar afla mărfuri în sumă de peste trei milioane de euro, pregătite pentru a fi exportate, mai scrie presa de la Tiraspol.

Opinia ta contează. Comentează!