Economisesc cu ajutorul energiei verzi
Social 19 decembrie 2022, 16:42 | 390

Instituțiile culturale trec la energia soarelui! Centrul „Ginta Latină” a beneficiat de curând de un sistem fotovoltaic, care îi va permite să acopere în întregime consumul de curent. Sistemul a fost instalat cu sprijinul Ministerului Culturii, în parteneriat cu o companie străină, care activează în telecomunicații.

CONSANTIN BOROSAN, secretar de stat în domeniul energetic: "Practic, toată energia produsă este stocata în rețea și utilizată atunci când este nevoie. Este un beneficiu care poate fi utilizat de către consumatori."

YAN WENBIN, ambasadorul Chinei în Republica Moldova: "Trecem cu toții printr-o perioadă foarte complicată. Mai avem în față și această criză energetică. În context, cred că finalizarea acestui proiect are un rol foarte important pentru Centrul de Cultură și Artă „Ginta Latină”."

Este un lucru bun pentru noi, avem o capacitate de aproximativ 100 de kWh, afirmă directorul Centrului „Ginta Latină”.

NICU ȚĂRNĂ, director al Centrului de Cultură și Artă „Ginta Latină”: "Aceasta capacitate va acoperi tot consumul nostru, ba mai mult, vom economisi. Ceea ce ne va da șansa ca banii puși de-o parte să-i folosim pentru dezvoltarea centrului nostru."

Ministrul Culturii crede că și alte instituții vor avea în curând energie regenerabilă.

SERGIU PRODAN, ministru al Culturii: "Avem un exemplu de management cultural exemplar. Managementul în cultură nu înseamnă doar talent creativ. Înseamnă sustenabilitate, un pas înainte, în utilizarea tehnologiilor noi. Aici avem un exemplu, care sper eu, va fi preluat și de către alte instituții."

Acum, pe acoperișul Centrului de Cultură și Artă „Ginta Latină” sunt instalate 220 de panouri fotovoltaice.

Opinia ta contează. Comentează!