Îngrășăminte organice, produse acasă
Social 18 iulie 2022, 20:17 | 882

Ambițiile și pasiunea pentru agricultură l-au făcut pe Nicolae Alcaz din Ungheni să rămână acasă și să-și dezvolte propria afacere. Tânărul produce îngrășăminte organice, care nu dăunează solului, ci îl fertilizează. Nicolae a obținut un credit european nerambursabil și a deschis un laborator modern de testare a solului. Acesta ajută fermierii să utilizeze corect și în cantități optime îngrășămintele, pentru a nu polua natura.

Pasionat de chimie, Nicolae Alcaz a început primele tentative de produce a îngrășămintelor fiind încă student. De 12 ani produce fertilizanți, iar de opt ani, îi comercializează. Toate îngrășămintele sunt pe bază de bio-humus.

NICOLAE ALCAZ, producător de îngrășăminte organice: "Bio-humusul este produs de către râme, care prelucrează compostul organic. Extragem sărurile acizilor din bio-humusul obținut de către râme."

Fertilizanții organici sunt o adevărată salvare pentru solurile degradate și poluate chimic, întrucât restabilesc stratul de humus, măresc rezistența la secetă, îmbunătățesc calitatea recoltei, stimulează creșterea și dezvoltarea plantelor. Acestea sunt practic colacul de salvare pentru terenurile degradate. Folosind îngrășăminte chimice, an de an se spală câte 1 mm de humus, în schimb folosind fertilizanți organici, câte 1 mm de humus se adaugă în fiecare an, susține Nicolae.

NICOLAE ALCAZ, producător de îngrășăminte organice: "Trebuie să ieșim pe piața europeană cu produsele noastre agricole. În cazul utilizării excesive a îngrășămintelor chimice, nu suntem nici concurențiali, dar nici acces nu avem pe piața europeană, în cazul în care anumiți indicatori agrochimici vor fi mult mai mari. Suntem obligați să lucrăm cu produse inofensive, atât pentru om, cât și pentru natură și sol."

Anul trecut, Nicolae a beneficiat de un credit nerambursabil european în valoare de 30 de mii de euro. Cu acești bani, Nicolae a construit un laborator modern de analiză a solului. Utilajele de aici îl ajută să stabilească compoziția solului, astfel încât să poată veni cu soluții organice pentru fertilizarea terenului.

NICOLAE ALCAZ, producător de îngrășăminte organice: "Până acum se făcea după metoda veche. Indiferent de capacitatea solului, se dădea o anumită cantitate de îngrășăminte. Acum, reieșind din practicile europene, făcând o analiză, se stabilește că este necesar un element sau altul. Nu e nevoie să-i dăm din greu îngrășăminte. Sigur, în cazul îngrășămintelor chimice, rezultatul este pentru perioada agricolă nemijlocit și primim o recoltă calitativ mai joasă, dar cantitativ mai mare. Și afectează foarte mult solul."

Totuși, unii agricultori se lasă greu convinși că fertilizanții organici reprezintă soluția cea mai eficientă de restabilire a calității solului.

NICOLAE ALCAZ, producător de îngrășăminte organice: "Nu au încredere. Pentru ei în general e straniu că în Moldova se produce ceva din segmentul agro-chimic. Ei nu vor să testeze. Dar de când activăm, nu am pierdut niciun client."

Nicolae nu cedează însă. Pentru a-și construi laboratorul, a procurat o fabrică sovietică, închisă din 2002, și s-a aventurat să o restaureze.

NICOLAE ALCAZ, producător de îngrășăminte organice: "Este greu, sunt foarte multe dezavantaje, dar este și ambiție, ceea ce ne ține și ne face să ne mișcăm."

Problemele nu se termină însă aici. În pofida salariilor atractive pe care le propune, de jumătate de an Nicolae nu poate găsi angajați pentru laboratorul său.

NICOLAE ALCAZ, producător de îngrășăminte organice: "Dacă până acum era problema lipsei locurilor de muncă, acum lipsesc cadrele. Salariile sunt atractive și pentru segmentul agricol. Chiar și cunoscuții au nevoie de agronomi, cu salarii de la 20 la 40 de mii de lei lunar."

Deocamdată, Nicolae Alcaz își comercializează marfa doar pe piața locală, lucrând cu peste 500 de fermieri de la centrul și nordul Moldovei. Dar antreprenorul planifică să înceapă în curând exportul în Uniunea Europeană, iar cu timpul, să producă și detergenți pentru uz casnic. Compania lui Nicolae este una din cele 26 de beneficiare ale Programului de granturi, cu o valoare totală de aproximativ 1,7 milioane de euro. Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie