UE impune noi sancțiuni Minskului
Externe 15 noiembrie 2021, 15:55 | 563

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene vor extinde luni sancţiunile împotriva Republicii Belarus. Sunt vizate companiile aeriene şi agenţiile de voiaj bănuite a fi implicate în aducerea migranţilor la frontiera cu blocul comunitar. Alexandr Lukaşenko, deja sub incidenţa sancţiunilor internaţionale pentru reprimarea protestelor, a ameninţat să contracareze orice fel de noi măsuri, inclusiv prin oprirea tranzitului de gaze naturale prin Belarus către Europa.

Așteptăm mult să obținem opțiunea de a impune sancțiuni cât se poate mai rapid. Astăzi o să-mi exprim solidaritatea cu țările afectate de această transformare în armă a migranților. Vorbesc despre Polonia, Lituania, Letonia. Comportamentul regimului Lukașenko este inacceptabil.

Uniunea Europeană ia în considerare să impună sancţiuni asupra principalului aeroport din Belarus în încercarea de a îngreuna posibilitatea companiilor aeriene de a transporta migranţi. Anterior, șeful diplomaţiei europene Josep Borrell a declarat pentru publicaţia franceză Le Journal du Dimanche că directorii companiilor aeriene şi ai agenţiilor de turism ar putea fi vizaţi de interdicţii de călătorie şi de îngheţarea activelor în Uniunea Europeană. Totodată, aproximativ 30 de oficialităţi guvernamentale din Belarus bănuite de implicare în această criză a migranţilor ar putea fi la rândul lor vizate de sancţiuni.

Sancţiunile Uniunii Europene împotriva Republicii Belarus, decise din cauza crizei migraţiei de la frontiera cu Polonia, sunt "contraproductive" şi "lipsite de speranţă", a declarat ministrul belarus de externe Vladimir Makei în timpul unei convorbiri telefonice cu Josep Borrell, primul contact la nivel înalt între Bruxelles şi Minsk de la începutul crizei. Într-un tweet, Borrell a subliniat că ”viaţa oamenilor trebuie să fie protejată şi accesul agenţiilor umanitare trebuie să fie autorizat". "Situaţia actuală este inacceptabilă şi trebuie să înceteze. Oamenii nu trebuie să fie utilizaţi ca arme", a adăugat el.

Mii de migranţi, majoritatea din Orientul Mijlociu, au ajuns în Belarus în speranţa de a trece apoi în Uniunea Europeană, însă au fost blocaţi la frontieră în condiţii dificile, pe o vreme tot mai rece.

Poliţia de frontieră poloneză a acuzat duminică forţele de securitate din Belarus că le-ar da instrucţiuni şi echipamente migranţilor blocaţi în zonă pentru luarea cu asalt a frontierei dintre cele două ţări, relatează luni dpa.

Există voci critice care susţin că respingerea imediată a solicitanţilor de azil contravine dreptului internaţional, notează dpa. Dar pe fondul legii privind starea de urgenţă instituită în prezent în zona de frontieră, Polonia afirmă că orice persoană care intră ilegal în ţară trebuie să-i părăsească teritoriul. În virtutea acestei legi, Varşovia a restrâns drepturile civile şi a interzis manifestaţiile în zonă. Polonia, Lituania şi Letonia iau în considerare posibilitatea de a cere convocarea unei reuniuni NATO pentru a răspunde acestei crize, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie