Maia Sandu a avut consultări cu „Pro Moldova”, PD, Platforma DA și PAS
Politic 26 martie 2021, 19:38 | 2529

Consultările președintelui cu fracțiunile și grupurile parlamentare nu s-au încheiat astăzi. Pentru luni, 29 martie, șefa statului a invitat repetat la Președinție cele două componente ale majorității parlamentare - PSRM și Partidul Șor, care au refuzat să vină azi la consultări.

Astăzi, Maia Sandu a discutat cu patru dintre grupurile și fracțiunile parlamentare - „Pro Moldova”, Partidul Democrat, Platforma DA și Partidul Acțiune și Solidaritate. După consultări, cei din PD, Platforma DA și „Pro Moldova” au spus că discuțiile au fost formale, iar Maia Sandu a recurs la ele doar ca să poată cere ulterior Curții Constituționale dizolvarea Parlamentului. Ei pledează pentru învestirea unui guvern anti-criză pe perioada pandemiei. Pe de altă parte, cei din PAS susțin că circumstanțele dizolvării sunt întrunite. Igor Grosu a făcut apel către forțele politice să se abțină de la „presiuni” asupra instituțiilor de stat.

ANDRIAN CANDU, președintele "Pro Moldova": "Considerăm că consultările de astăzi sunt de fapt o formalitate pentru ca doamna președinte să poată să pună o bifă ca ulterior să aibă motivația necesară să depună o sesizare la Curtea Constituțională prin care să solicite opinia Curții Constituționale dacă sunt sau nu circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului. Este o mimare și nu altceva decât un joc politic."

Candu pledează pentru învestirea unui guvern anti-criză pe o perioadă de cel puțin șase luni. Liderul PD, Pavel Filip, de asemenea consideră că discuțiile lansate de Maia Sandu sunt formale și sunt percepute ca o precondiție pentru dizolvarea Legislativului.

PAVEL FILIP, deputat PD: "Noi i-am propus doamnei președinte, unu, să înceteze această luptă politică. Doi - să abandoneze pe o perioadă ideea alegerilor anticipate și dizolvarea Parlamentului și trei să demareze imediat discuții cu fracțiunile parlamentare pentru instalarea unui Guvern care să gestioneze această criză."

Președintele fracțiunii Platforma DA, Alexandru Slusari, a menționat că Maia Sandu mimează consultări cu fracțiunile.

ALEXANDRU SLUSARI, președintele fracțiunii Platforma DA: "Încă odată eu m-am convins azi că va fi o perioadă nedeterminată în care nu știm, nici doamna președinte nu ne-a spus când planifică și vede data alegerilor anticipate, dar până atunci țara va fi în mâinele lui Ciocoi. Am reiterat că foaia de parcurs propusă de Platforma DA este cea mai bună."

Președintele fracțiunii PAS, Igor Grosu, consideră circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului au fost deja întrunite.

IGOR GROSU, președintele fracțiunii PAS: "Referitor la termeni nu am discutat. Alegerile anticipate trebuie să aibă loc conform termenilor legali. Răspunsul va veni de la Curtea Constituțională. Cert este că trebuie să aibă loc vara."

Maia Sandu va face declarații de presă după consultările de luni cu fracțiunile PSRM-Șor.

Opinia ta contează. Comentează!