Jurnalul orei 15, 17 Ianuarie
Jurnalul orei 15:00 17 ianuarie 2024, 16:09 | 590

Prezentat de Călin Jucovschi

Moscova solicită Chișinăului să deschidă secții de votare pentru alegerile prezidențiale din Rusia, programate pentru luna martie. Cererea a fost recepționată și este examinată de către Ministerul de Externe. În context, unii experți de la Chișinău afirmă că esența acestui demers constă în testarea situației din perspectiva referendumului anunțat de șefa statului, Maia Sandu. „Această schemă va fi folosită atunci, când Kremlinul va decide să demonstreze că Președinția de la Chișinău nu are sprijin”, ne-a declarat Andrei Curăraru, expert WatchDog.

Cele opt școli cu predare în limba română, care activează acum în stânga Nistrului, vor funcționa în continuare fără probleme, iar fermierii din Dubăsari, care au terenuri după traseul Camenca-Tiraspol, ar putea să prelucreze pământul nestingherit. Despre acest lucru a anunțat astăzi vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, făcând un bilanț al întrevederii de ieri, de la Tiraspol, cu reprezentantul grupării separatiste, Vitali Ignatiev. Discuțiile s-au desfășurat în formatul 1+1.

Dacă va fi nevoie, Uniunea Europeană va găsi o modalitate de a ocoli dreptul de veto al premierului ungar Viktor Orbán și de a aproba într-un final fondul special, de 50 de miliarde de euro, pentru Ucraina. Declarația a fost făcută în Elveția de către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a îndemnat liderii mondiali să ofere mai mult sprijin Ucrainei. Pachetul de ajutor al blocului comunitar este reținut de Ungaria, un impas care a lăsat Bruxelles-ul efectiv fără bani pentru națiunea sfâșiată de război, notează Euronews.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie