O familie din Chișinău și-a deschis propriul atelier de producere a înghețatei
Social 26 iulie 2023, 15:50 | 21283

Au experimentat și au reușit. O familie din Chișinău și-a deschis propriul atelier de producere a înghețatei artizanale. La început, Ivan și Liubov Boaghi au încercat să facă înghețată acasă, pentru a-și impresiona copii, rudele și prietenii. În scurt timp, cei doi au înțeles că înghețata lor e apreciată de multă lume. Acum, în plină vară, Ivan și Liubov muncesc de dimineață până seara târziu.

Soții Boaghi fac înghețată de mai bine de doi ani. Liubov Boaghi este din orașul ucrainean Ivano-Frankovsk, unde, zice ea, a gustat pentru prima oară înghețata artizanală.

LIUBOV BOAGHI, producător: "În Republica Moldova m-a adus dragostea. Am venit aici în urmă cu zece ani. Tot dragostea mi-a dat impuls să fac ceea ce îmi place - înghețată. Această pasiune a apărut când eram în orașul meu de baștină, Ivano-Frankovsk. Mi-a plăcut mult gustul înghețatelor artizanale, făcute de o familie de acolo."

Ideea de a produce aici înghețată a încolțit datorită copiilor, zice femeia.

LIUBOV BOAGHI, producător: "Ca fiecare mamă, îmi doream tot ce este mai bun pentru copiii mei. Mai ales că înghețata era desertul preferat al fiicei noastre mai mari."

Lipsa experienței și a cunoștințelor elementare s-a dovedit a fi o problemă și femeia a mers la cursuri în Italia, pentru două luni. Acum, procesul e pus la punct. Liubov se ocupă de producere, Ivan are grijă de vânzări și promovare. Bărbatul zice că înghețata are doar ingrediente naturale.

IVAN BOAGHI, producător: "Noi facem totul de la zero și pregătim totul manual. Doar ultima fază este cea de frezare cu ajutorul acestor aparate.Suntem foarte selectivi. Noi testăm de trei sau patru ori produsele. De exemplu, laptele, frișcă, totul este autohton. Fructele 80% sunt autohtone."

LIUBOV BOAGHI, producător: "În procesul de producere am început să experimentăm cu gusturile. Încercăm să colaborăm și cu producătorii locali. În urma acestor colaborări apar gusturi foarte interesante. De exemplu, în cadrul Festivalului de bere am avut o colaborare cu un producător de bere artizanală și am obținut o înghețată cu gust de bere."

În lunile de vară înghețata se vinde bine. De aceea, soții sunt nevoiți să lucreze mai mult pentru a face față solicitărilor.

IVAN BOAGHI, producător: "Vara este sezonul de glorie a înghețatei, să spunem așa. Noi vara lucrăm mai mult de zece ore. De exemplu, iarna producerea scade la trei pătrimi. O pătrime rămâne doar pentru sezonul rece. Acum avem mult de lucru și este cerere, pentru că oamenii vor înghețată naturală."

Opinia ta contează. Comentează!