Odobescu: Chișinăul nu va fi singur
Politic 6 februarie 2024, 16:04 | 907

Guvernul de la București va face totul ca autoritățile de la Chișinău să-și îndeplinească obiectivele privind integrarea europeană. Asta a declarat ministrul român de Externe, Luminița Odobescu, într-o conferință de presă alături de omologul său Mihai Popșoi, care se află la Bucureşti în prima sa vizită oficială de la preluarea mandatului.

LUMINIȚA ODOBESCU, ministrul de Externe al României: "L-am asigura pe omologul meu de întregul sprijin în îndeplinirea măsurilor asumate. Sunt convinsă că va acționa hotărât în noua calitate pentru consolidarea rezilienței și securității, precum și a integrării europene. Suntem angajați pentru consolidarea parteneriatului și avansarea Chișinăului pe parcursul european al reformelor."

Potrivit Luminiței Odobescu, eforturile de reformă ale Guvernului de la Chișinău sunt vizibile și apreciate.

LUMINIȚA ODOBESCU, ministrul de Externe al României: "Ultimii doi ani au fost extrem de dificili pentru guvernarea de la Chișinău. Vedem tentative de manipulare și acțiuni orchestrate din exterior. Din nefericire pentru cei care creează astfel de planuri și din fericire pentru Republica Moldova, care a rezistat și va rezista în continuare. Legăturile Chișinăului cu Bruxellesul sunt tot mai strânse, iar România este acolo pentru consolidarea permanentă a acestora."

La rândul său, ministrul de Externe de la Chișinău le-a mulțumit autorităților de la București pentru sprijinul, pe care îl acordă constant în contextul aspirațiilor europene.

MIHAI POPȘOI, ministrul de Externe al Republicii Moldova: "Am apreciat cooperarea excelentă și susținerea reciprocă de care beneficiem în cadrul organizațiilor regionale și internaționale. Ultimii doi ani au fost o mare provocare, dar și o oportunitate pentru Republica Moldova, de a se transforma pozitiv pe calea integrării europene. Am beneficiat de asistența substanțială a României, în dezvoltarea, modernizarea și reziliența statului nostru."

Mihai Popșoi a mai declarat că România ocupă poziții de frunte în topul investitorilor, fiind principalul partener comercial al Republicii Moldova.

MIHAI POPȘOI, ministrul de Externe al Republicii Moldova: "Vreau să mulțumesc Guvernului României și pentru bursele acordate studenților din Republica Moldova. Anul trecut 16 dintre ei au devenit șefi de promoție în universitățile românești. Sper că se vor întoarce acasă pentru a pune umărul la dezvoltarea țării. Continuăm activitățile bilaterale ținând cont de comunitatea de limbă, istorie și cultură."

Mihai Popșoi și Luminița Odobescu au discutat despre efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei asupra climatului regional de stabilitate, precum și despre războiul hibrid declanșat de Moscova împotriva Republicii Moldova.

La București, Mihai Popșoi are programate întrevederi cu prim-ministrul Marcel Ciolacu, cu președintele Senatului, Nicolae-Ionel Ciucă și cu președintele Comisiei pentru Politică Externă, al Senatului, Titus Corlățean.

Opinia ta contează. Comentează!