Secretarul de Stat Antony Blinken vine la Chișinău, în cadrul unui turneu european
Politic 3 martie 2022, 15:47 | 1488

Turneul diplomatic al înalților oficiali străini la Chișinău, continuă! Sâmbătă, la Chișinău este așteptat șeful diplomației americane, Antony Blinken. Miercuri, aici au fost într-o vizită fulger Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, și Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi.

Secretarul de stat al Statelor Unite Antony Blinken se va afla în Republica Moldova pe 5 și 6 martie, în cadrul unei călătorii europene în care va vizita şase țări. Potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat, călătoria are loc în contextul amplelor consultări și coordonării cu aliații din NATO și partenerii europeni privind ”războiul neprovocat și nejustificat început de Rusia împotriva Ucrainei”.

Antony Blinken își va începe călătoria la Bruxelles, unde se va desfășura o reuniune a miniștrilor de Externe a țărilor NATO și o reuniune ministerială a statelor G7. Ulterior, șeful diplomației americane va merge în Polonia, pe 5 martie, pentru a discuta despre asistența suplimentară de securitate.

COMUNICATUL DEPARTAMENTULUI DE STAT: "Tot pe 5 martie, secretarul de stat se va deplasa la Chișinău pentru a se întâlni cu președintele Maia Sandu, cu prim-ministrul Natalia Gavrilița și cu ministrul de Externe, Nicu Popescu. În timpul opririi sale, secretarul de stat va discuta sprijinul pentru eforturile Republicii Moldova de a primi și asista refugiații care fug de invazia Rusiei în Ucraina, precum și sprijinul SUA pentru democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova."

Oficialul american va merge apoi în Lituania, pe 6 martie. Pe 7 martie, Antony Blinken se va afla în Letonia, după care, pe 8 martie, va fi în Estonia. În toate cele trei destinații, el va aborda eforturile comune de sprijinire a Ucrainei, de a întări descurajarea și apărarea NATO, de a promova democrația și drepturile omului.

Opinia ta contează. Comentează!