Guvernul lansează „Satul European 2”
Social 20 decembrie 2023, 20:10 | 291

Guvernul a lansat astăzi Programul „Satul european 2”. Autoritățile publice locale din mediul rural vor putea depune dosarele până pe 29 martie viitor. Pentru prima etapă a proiectului sunt alocate aproape 600 milioane de lei, dar suma va crește în funcție de numărul solicitărilor. Prioritate absolută vor avea proiectele de reabilitare a sistemelor de apă, a declarat astăzi presei ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu.

ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastructurii și dezvoltării regionale: "Astăzi, anunț deschiderea aplicărilor pentru programul „Satul European”, ediția 2024. Prioritate absolută vor avea proiectele de reabilitate a sistemelor de apă. Toate primăriile, mai mici sau mai mari, vor putea aplica la această măsură cu proiecte de până la 10 milioane de lei, fără contribuția localităților. Încurajez toți primarii comunelor care nu au sisteme cu apă, să aplice anume la această măsură."

Programul „Satul european 2” include proiecte de reabilitare și instalare a iluminatului public, construcția sau reabilitarea clădirilor publice, eficientizarea energetică, instalarea sistemelor de producere și furnizare a energiei regenerabile, construcția sau reconstrucția edificiilor sportive, a celor care prestează servicii sociale și medicale, restaurarea, reabilitarea sau conservarea monumentelor istorice. Pentru astfel de lucrări, localitățile cu până la o mie 500 de oameni vor putea beneficia de până la un milion de lei, fără contribuția primăriei. Localitățile cu peste o mie 500 de oameni vor putea beneficia de până la trei milioane de lei, fără contribuție, sau până la zece milioane de lei, cu o cotizație minimă de 15% din partea statului. ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastructurii și dezvoltării regionale: "Vom continua să susținem elaborarea planurilor urbanistice generale ale localităților. Pentru această prioritate, primăriile vor primi finanțare 100% din costuri, fără contribuție. De asemenea, vom continua să susținem primăriile care atrag proiecte din sursele externe, precum ar fi organizațiile internaționale, ambasade sau agenții. În acest sens, vom acoperi 100% din contribuția primăriilor pentru proiectele atrase din surse externe."

Programul „Satul European” a fost lansat în anul 2022, în desfășurare fiind acum aproximativ 900 de proiecte. În 61 de localități există sistem de apă sau canalizare, iar alte 37 de localități au reabilitat sistemul de iluminat stradal.

Opinia ta contează. Comentează!