PSRM îl apără pe Dodon cu geopolitica
Politic 24 mai 2022, 19:30 | 869

Socialiștii califică perchezițiile organizate de procurori acasă la Igor Dodon drept ”campanie de intimidare a opoziției” și ”un show de doi bani”, iar despre învinuirile aduse președintelui de onoare al PSRM spun că sunt ”grave, neprobate și ridicole”. Fruntașii PSRM susțin că ancheta penală împotriva lui Dodon este „o adevărată persecuție” și anunță că opoziția este gata să inițieze lupta împotriva guvernării.

VLAD BATRÂNCEA, secretar executiv al PSRM, deputat BCS: "Ceea ce s-a produs astăzi cu colegul nostru, cu ex-președintele Republicii Moldova, domnul Igor Dodon, este un show de doi bani, ca și toată campania de intimidare a opoziției. Astăzi înțelegem foarte bine că acest show a fost regizat demult. De aceea, nu este în țară nici președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Și, iată, toată țara observă că de ziua ei de naștere se comit aceste show-uri. Ce, este un cadou politic, cadou banal?"

Fruntașul socialist a amenințat că percheziționarea și investigarea penală a lui Igor Dodon ar putea destabiliza situația în Moldova.

VLAD BATRÂNCEA, secretar executiv al PSRM, deputat BCS: "De mai multe ori am apelat - haideți să nu admitem implicarea Republicii Moldova în procese periculoase, haideți să menținem neutralitatea, haideți să consolidăm statul Republica Moldova, să asigurăm integritatea teritorială, suveranitatea Republicii Moldova... Niciun răspuns, nicio acțiune, nimic! Considerăm că este un joc periculos. Considerăm că cei care au născocit și au pornit această provocare și merg împotriva opoziției vor să provoace destabilizări."

Batrâncea a mai spus că PSRM va organiza acțiuni de protest împotriva cercetării penale a lui Dodon și își ”va apăra” fiecare coleg socialist. Acesta i-a îndemnat pe susținătorii socialiști ”să fie gata de luptă”. Săptămâna trecută, cu amenințări a venit însuși Igor Dodon. El a declarat că le va organiza oponenților săi ”un război politic”, iar aceștia ”nu vor reuși să ajungă nici până în România”. Despre securitatea geopolitică a Republicii Moldova a vorbit și Zinaida Greceanîi. Aceasta a evitat însă să numească războiul din Ucraina - război sau să condamne invazia Rusiei.

ZINAIDA GRECEANÎI, deputat BCS: "Moldova este o țară micuță. Avem vecini de care avem. Acum nu este stabilă situația politică în jurul Moldovei. Este foarte complicat. Oare nouă ne trebuiește o luptă internă politică? Noi nu o sigură dată, când s-a început ceea ce s-a început în țara vecină, doamna președinte ne-a invitat pentru o discuție. Noi ne asumăm toată responsabilitatea pentru ceea ce va face opoziția, dar altă ieșire din situație nu avem."

Contactat pentru o reacție în legătură cu acuzațiile formulate de PSRM, Serviciul de presă al Președinției ne-a spus că ”nu comentează declarațiile reprezentanților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor”. Cu un comentariu a venit însă deputatul PAS Dumitru Alaiba. Acesta a scris pe Facebook că și-a pierdut interesul politic față de personaje precum Plahotniuc sau Dodon și că ”mai departe e treaba justiției. Iar dacă au făcut prostii - să fie buni și să plătească în fața justiției”.

Iar ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a spus că deși nu cunoaște detaliile speței în care este vizat Dodon și nici cum vor evolua lucrurile, este convins că politicul nu poate avea imunitate față de răspundere.

SERGIU LITVINENCO, ministrul Justiției: "Dincolo de fondul cauzei, transparența este fundamentală pentru a avea încrederea societății și de a legitima actul justiției. Desigur, este prioritar și ca toate procedurile să fie respectate atât ca literă, dar mai ales ca spirit."

Ministerul Justiției va urmări cu atenție desfășurarea anchetei, pentru ca totul sa fie în strictă concordanță cu legea, iar toți cei care au venit în politică nu ca să ajute oamenii, dar ca să-i fure, vor răspunde, a conchis Sergiu Litvinenco în comentariul său.

Opinia ta contează. Comentează!