MAZEIKS: Autoritățile de la Chișinău au o misiune clară: să îndeplinească angajamentele de aderare la UE cât mai calitativ
Social 13 decembrie 2022, 19:46 | 369

Autoritățile de la Chișinău au o misiune clară: să îndeplinească angajamentele de aderare la Uniunea Europeană cât mai calitativ! ”Este nevoie de un echilibru între calitate și viteză”, a declarat astăzi șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, în cadrul dezbaterilor pe marginea celor mai critice provocări, pe calea integrării europene. În același timp, Mazeiks a declarat că integrarea în Uniunea europeană nu se poate face fără implicarea societății.

JANIS MAZEIKS el, eng, șeful Delegației UE în Republica Moldova: "Autoritățile trebuie să se gândească la un lucru important - cum să obțină un sprijin mai larg din partea societății. Este important să se explice și să se înțeleagă că procesul de integrarea europeană nu este pentru politicieni, ci pentru societate, pentru binele fiecărui om. Când oamenii vor înțelege și vor simți cu adevărat asta, atunci va exista o forță motrică și o presiune pozitivă din partea societății asupra politicului. Abia atunci integrarea europeană va fi ireversibilă."

Premierul Natalia Gavrilița a confirmat că nu toți cetățenii sunt convinși de necesitatea parcursului european și acest lucru se întâmplă din cauza dezinformării. Potrivit premierului, e nevoie de un efort comun al societății civile și al autorităților, pentru a combate acest fenomen. Mai este nevoie și de o justiție independentă, și de o economie reziliență, a continuat Natalia Gavrilița.

NATALIA GAVRILIȚA, prim-ministrul Republicii Moldova: "Avem foarte mult de lucru și țările negociază ani de zile pe fiecare capitol, sunt mecanisme de negocieri create în alte țări și le folosim și în Republica Moldova. Vorbim despre cele nouă condiții ale Comisiei Europene ce se referă la reforma justiției, sporirea capacităților administrației publice, dezoligarhizarea și combaterea corupției."

”Reforma justiției este una din pietrele, care vor trage Republica Moldova în jos încă mulți ani de acum încolo”, a declarat la rândul său Angela Grămadă, președintele Organizației Experți pentru Securitate și Afaceri Globale din România.

ANGELA GRĂMADĂ președinta ESGA, România: "Câte ceva se schimbă și se transformă, dar calea nu este ușoară și există riscul ca unele procese să poată fi reversibile, așa cum s-a întâmplat în Georgia sau în alte state din Parteneriatului Estic."

Forumul de Integrare Europeană a Republicii Moldova este o platformă de discuții pe marginea celor mai critice provocări, pe care le are în față Republica Moldova pe calea integrării europene.

Opinia ta contează. Comentează!