Mobilizare împotriva independenței
Externe 21 octombrie 2019, 18:11 | 1416

Mii de militanți împotriva independenței Cataloniei au mărșăluit pe străzile orașului Barcelona. Ei au cerut încetarea violenţelor care au izbucnit în regiune acum o săptămână și s-au soldat cu sute de răniți. Manifestanții au acuzat autoritățile de la Madrid că i-au lăsat în voia sorții. Amănunte aflați în cele ce urmează.

SPANIA Îngrijorați de amploarea violențelor și a haosului care a pus stăpânire pe Barcelona, mii de localnici au ieșit în stradă și au cerut reinstaurarea ordinii. Ei s-au plâns că nu se mai simt în siguranță în orașul lor și au cerut autorităților centrale să intervină pentru a-i proteja de manifestanții separatiști. Acțiunea a avut loc după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, Barcelona a fost scena celor mai violente proteste din ultimul deceniu. Un milion de oameni au manifestat împotriva pedepsei cu închisoarea primită de mai mulți lideri separatişti şi au cerit independenţa regiunii.

CHILE Autoritățile din Chile au decretat stare de asediu în capitala Santiago după ce mii de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta față de majorarea prețului pentru călătoriile cu metroul. Manifestanții au jefuit și incendiat zeci de magazine, iar flăcările au ucis șapte oameni.

10 mii de militari au fost scoși în stradă pentru a restabili ordinea, iar aproape 1.500 de protestatari au fost reținuți în urma violențelor. Între timp, scumpirea a fost anulată, dar manifestaţiile continuă pe fondul nemulţumirilor legate de condiţiile social-economice precare din ţară.

LIBAN Și sute de mii de libanezi au cerut în stradă o reformă profundă a statului și schimbarea clasei politice. Asta după ce guvernanții au hotărât să taxeze apelurile efectuate prin intermediul unor rețele de socializare. Nemulțumirea a căpătat amploare, iar mișcarea a devenit una de protest față de sărăcie, austeritate, corupție, lipsa serviciilor publice și a infrastructurii. Îngrijorat de o eventuală amplificare a manifestațiilor, guvernul a fost de acord cu unele reforme ce presupun tăierea salariilor politicienilor și privatizarea utilităților publice. 

Opinia ta contează. Comentează!