40 de militari moldoveni au revenit din misiunea de menținere a păcii KFOR 16 din Kosovo
Social 19 iulie 2022, 15:47 | 591

40 de militari moldoveni au revenit acasă, vii și nevătămați, după șase luni în misiune de menținere a păcii KFOR 16. Ofițerii s-au întors din Kosovo cu multe medalii, impresii și, cel mai important, cu noi cunoștințe în arta militară.

MIHAIL JOSAN, căpitan: "Am făcut multe exerciții cu colegii din America, din Austria, Elveția. Am fost antrenați la deminarea câmpurilor de mine, la minele capcană, traininguri cu elicopterul. Am fost în suport la colegii din Statele Unite, unde am lucrat în nordul Republicii Kosovo."

Cei 40 de militari au împărtășit experiența acumulată cu cei care au rămas să îndeplinească serviciul militar acasă.

VLADIMIR COVALENCO, locotenent colonel: "Experiența de șase luni este bogată și vastă. Foarte multe întâlniri cu efectivele celorlalte contingente, mai ales cu cele ale țărilor membre NATO, la ei procedurile sunt foarte clar stabilite și noi avem foarte multe de preluat de la ei și de implementat. Un exemplu ar fi îndeplinirea misiunilor pe parcursul zilei, fie asta patrulări, misiuni de gardă sau escortarea, toate aceste misiuni sunt benefice pentru efectivul nostru, când revin în unități."

IVAN PANICOV, locotenent major: "Legătura radio mereu face parte din comandă și control. Este un mijloc esențial în orice misiune, la orice nivel, începând cu grupa, pluton și mai sus. Dacă nu este legătură, atunci informația se transmite mai greu, greu se iau deciziile, greu se fac schimbările în teatru de acțiune."

Militarii au avut o prestație excelentă și au dat dovadă de profesionalism, ne spune comandantul grupului, Vladimir Covalenco. Pentru asta au fost premiați și acasă.

VLADIMIR COVALENCO, locotenent colonel: "Efectivul a fost destul de responsabil, disciplinat, primeau misiuni pe care le executau la timp. Am avut noroc cu efectivul, pe parcursul a șase luni nu am avut niciodată probleme."

Dorul de casă a fost mare, mai ales pentru că aici au rămas cei dragi.

IVAN PANICOV, locotenent major: "-Dorul de casă a persistat în tot acest timp, nu era niciun moment în care să nu-mi fie dor de casă. -Cine vă aștepta acasă? -Am o soție frumoasă, care mă aștepta cu nerăbdare, mereu țineam legătura, ne sunam ne scriam, părinții."

Militarii din cel de-al 17-lea contingent al Armatei Naţionale, detaşat în misiunea de menţinere a păcii KFOR, şi-au început activitatea în Kosovo pe 14 iulie. Potrivit Ministerului Apărării, militarii au preluat atribuţiile pacificatorilor din cel de-al 16-lea contingent în cadrul unei ceremonii de transfer de autoritate, desfășurată în Baza multinaţională „Camp Vilaggio Italia” din localitatea Pech.

Decizia de detaşare a militarilor din Republica Moldova în operaţiunea KFOR din Kosovo a fost aprobată de Parlament pe 1 noiembrie 2013. Armata Naţională participă la această misiune din martie 2014.

KFOR este o forță militară condusă de NATO cu scopul menținerii păcii și a unei împrejurări pașnice în Kosovo fiind sub administrația ONU.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie