Date provizorii privind recensământul
Social 12 aprilie 2024, 20:10 | 602

În primele patru zile de la lansarea Recensământului populației, au fost vizitate circa 65 de mii de locuințe și familii și au fost intervievate aproximativ 127 de mii de persoane. Datele au fost prezentate astăzi de directorul Biroului Național de Statistică, Oleg Cara. Șeful BNS a comentat și nedumeririle apărute în mediul online privind întrebările din chestionar.

OLEG CARA, director BNS: "Conform datelor provizorii, la finele zilei de ieri, 11 aprilie, au fost recenzate circa 65 de mii de locuințe, ne referim la locuințele care au fost vizitate. În total, pentru circa 127 de mii de persoane au fost completate chestionarele de recensământ."

Procesul de elaborare a chestionarelor a fost lansat în decembrie 2022, iar întrebările puse cetățenilor au fost consultate cu societatea civilă, a precizat Oleg Cara. Directorul BNS a atras atenția că participarea la recensământ este obligatorie, iar datele oferite de cetățeni sunt strict confidențiale și sunt protejate de lege.

OLEG CARA, director BNS: "Noi ne dorim date calitative și exacte privind situația demografică, socială, economică. Aceste date nu pot fi generate dacă nu participă la acest exercițiu fiecare persoană, fiecare locuință, fiecare clădire. De aceea, acesta este scopul nostru - de a ne face datoria corect."

Responsabilul a comentat și discuțiile în mediul online privind întrebările din chestionar. Una dintre acestea este „Ați fost prezent în această locuință la miezul nopții între 7 și 8 aprilie?”. Oleg Cara a menționat că scopul acestei întrebări este să stabilească reședința obișnuită a persoanei.

OLEG CARA, director BNS: "Localitățile publice locale și societatea dorește cu exactitate să cunoască populația cu reședință obișnuită într-o localitate sau alta. Dacă persoana nu și-a schimbat domiciliul, în cazul acesta întrebarea nu este complicată. În cazul dacă nu știe cu exactitate, spune reieșind din ceea ce ține minte. Dar sunt și alte întrebări care vor ajuta să determinăm mai exact reședința persoanei."

Au apărut și speculații privind faptul că cetățenii ar putea fi întrebați despre salarii, venituri și averi. Oleg Cara spune că e vorba de falsuri.

OLEG CARA, director BNS: "Au apărut careva întrebări de genul că datele privitor la venituri care sunt în chestionar vor fi utilizate în careva scopuri fiscale. În primul rând, chestionarul nu conține nicio informație privitor la venituri. Aceste date, ele lipsesc pur și simplu din chestionar. De aceea, nu avem potențial posibilitatea să oferim aceste date."

În cazurile în care recenzorii nu vor găsi pe nimeni acasă, aceștia vor lăsa în cutia poștală, în poartă sau la ușă o înștiințare privind participarea la recensământ, care va conține datele de contact ale recenzorului pentru a stabili împreună o zi și oră convenabilă cetățeanului.

Recensământul populației și locuințelor a fost lansat luni, 8 aprilie și se va desfășura timp de trei luni. Astfel, până pe 7 iulie, circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă pentru a aduna informații despre numărul cetățenilor, vârstă, sex, etnie, educație, ocupare, locuințe și condiții de trai.

Opinia ta contează. Comentează!