Mai mulți oameni, tineri și vârstnici, s-au adunat astăzi la Chișinău, în încercarea de a găsi soluții pentru persoanele în etate
Social 15 martie 2024, 20:14 | 382

Mai mulți oameni, tineri și vârstnici, s-au adunat astăzi la Chișinău, în încercarea de a găsi soluții pentru persoanele în etate, care vor să scape de singurătate. Bătrânii spun că stau rău la capitolul tehnologii digitale, dorindu-și ca cei tineri să le ofere un sprijin consistent.

VITALIE BIVOL, pensionar: "În general, este cam o prăpastie. Noi nu avem cultura pe care o au, de exemplu, unele țări asiatice, în care datorită confucianismului, este un mare respect pentru persoanele de vârsta a treia."

ZOIA JALBĂ, membru al Uniunea Pensionarilor din Republica Moldova: "Eu am nepoți și ei mânuiesc la perfecție calculatorul, telefonul și foarte multe lucruri le învăț de la ei. Asta tot este o relație inter-generațională. Ei se miră: „Buni tu asta nu știi?”."

În cadrul evenimentului, tinerii urmează să elaboreze proiecte, care le-ar ajuta pe vârstnici să scape de singurătate, dar și să le vină în ajutor când au o problemă.

Evenimentul „Tineri pentru vârstnici: Hackaton împotriva singurătății” este organizat de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale, și Proiectul Tehnologiile Viitorului finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.

KARINA NERSESYAN, reprezentant UNFPA în Republica Moldova: "Avem acum 35-40 de oameni aici și pe măsură ce noi mergem înainte, vom învăța tot mai mult cum să ne organizăm corect și, probabil, vom organiza un eveniment mai mare."

FELICIA BECHTOLDT, secretar de Stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale: "Noi, Ministerul Muncii și Protecției Sociale susținem să avem un dialog inter-generațional între vârstnici și tineri, iar participarea voastră este foarte importantă."

Duminică, 17 martie, un juriu specializat va evalua soluțiile propuse, iar echipa cu cea mai bună inițiativă va câștiga un premiu de 15 mii de dolari.

Opinia ta contează. Comentează!