Au sfidat legea și au purtat panglica
Social 10 mai 2024, 19:32 | 296

Aproape 190 de oameni riscă să fie amendați pentru că au purtat panglica negru-oranj, interzisă în Republica Moldova, la evenimentele organizate pe 9 mai. Informația a fost confirmată pentru Jurnal TV de către ofițerul de presă al Inspectoratului General al Poliției, Diana Fetco. După ce vor fi cercetate, persoanele care au sfidat legea riscă amenzi de până la nouă mii de lei.

Potrivit IGP, oamenii legii au pornit, pe 9 mai, 16 proceduri contravenționale. Patru au fost intentate la Chișinău, iar alte 12 – în alte localități ale Republicii Moldova.

DIANA FETCO, șefa Secției comunicare și protocol a IGP: "Au fost fixate pentru încălcarea prevederilor art. 365, al.5, Cod contravențional al Republicii Moldova (purtarea panglicii bicolore), 189 de persoane. În cazul a 73 de persoane a fost stabilită identitatea. În următoarele zile vor fi identificați și ceilalți cetățeni care au sfidat legea."

Din 20 aprilie 2022, pe teritoriul Republicii Moldova este interzisă confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii bicolore și a literelor Z și V, utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina. Astfel, persoanele fizice care sfidează legea pot fi sancționate cu amendă de la 4.500 la 9.000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității până la 60 de ore. În privința persoanelor cu funcție de răspundere, poate fi aplicată amenda de la 9.000 la 18.000 de lei, iar în privința persoanelor juridice amenda se stabilește între 18.000 și 30.000 de lei. Anul trecut, pentru defilarea cu panglica negru-oranj au fost documentate aproape 200 de persoane, iar 14 funcționari și demnitari s-au ales cu amenzi. Printre aceștia - nouă deputați, majoritatea din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor.

Opinia ta contează. Comentează!