Consumatorii deconectați de la sistemul centralizat de încălzire, dar care s-au pomenit cu facturi mari, pot cere revizuirea lor
Social 16 decembrie 2022, 19:32 | 1304

Consumatorii deconectați de la sistemul centralizat de încălzire, dar care s-au pomenit cu facturi mari de la ”Termoelectrica”, vor putea cere Ministerului Muncii să le reexamineze gradul de vulnerabilitate energetică, stabilit anterior. Șefii de la ”Termoelectrica” fac trimitere la noua metodologie, care potrivit lor, ”vine să asigure repartizarea echitabilă a plății pentru toți consumatorii blocului”.

După ce mai mulți chișinăuieni cu centrale autonome în apartamente s-au trezit cu facturi de două ori mai mari la energia centralizată, cei de la Termoelectrica au chemat vineri presa să explice noua metodologie de repartizare a energiei termice în blocurile unde există locuințe debranșate de la căldura centralizată.

VASILE LEU, director interimar „Termoelectrica”: "Scopul acestei metodologii este de a aduce cât mai multă egalitate, de a respecta acele legi ale fizicii privind transferul de căldură și alte procese, care au loc în sistemul interior de repartizare a energiei termice."

”Toți consumatorii care sunt debranșați de la sistemul centralizat, trebuie să înțeleagă că atunci când nu se distribuie corect energia termică între locatari, înseamnă că unul din ei stă pe spatele altuia”, a declarat expertul în energetică, Mihai Târșu, care a participat la elaborarea metodologiei.

MIHAI TÂRȘU, directorul Institutului de Energetică: "Pentru a exclude această inegalitate, au fost analizate foarte multe blocuri din orașul Chișinău și Bălți, s-a determinat în baza unui studiu, consumul de energie pe fiecare tip de clădire, după care s-au determinat exact în procente, pentru fiecare tip de bloc, număr de etaje, care este aportul de energie, direct sau indirect pentru consumatorii care sunt debranșați."

Potrivit noii metodologii, dacă până în prezent consumatorii debranșați de la căldura centralizată achitau câte 10 la sută din valoarea facturii la căldură, acum aceștia sunt obligați să achite dublu. „Cu cât mai mulți locatari dintr-un bloc sunt deconectați de la căldură, cu atât mai mare este plata”, precizează reprezentanții Termoelectrica. Noua metodologie a intrat în vigoare pe 1 noiembrie curent.

Opinia ta contează. Comentează!