Oficialii de la Chișinău au salutat decizia Consiliului European de a deschide negocierile de aderare cu Republica Moldova
Politic 15 decembrie 2023, 19:35 | 770

Succesul de la Bruxelles este meritul întregii societăți. Este mesajul oficialilor de la Chișinău după ce Consiliul European a aprobat aseară deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Maia Sandu, Igor Grosu și Dorin Recean au salutat decizia și au transmis un mesaj comun pentru cetățeni.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Avem mult de lucru în continuare, dar suntem încurajați de această apreciere și de această decizie importantă a țărilor Uniunii Europene, care au spus încă o dată ferm că îți doresc ca Republica Moldova să fie parte a marii familii a Uniunii Europene."

IGOR GROSU, președintele Parlamentului Republicii Moldova: "Am demonstrat. Ne-am demonstrat nouă în primul rând și am demonstrat tuuror că lucrurile frumoase și mari pot fi făcutr atunci când pui multă inimă dăruire și crezi în ceea ce faci."

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: "Dragi cetățeni, felicitări! Stimați colegi din toate instituțiile, vă mulțumesc foarte mult pentru munca asiduă. De mâine, avem și mai mult de lucru."

Iar șeful diplomației moldovenești, Nicu Popescu, a menționat într-un comentariu pe Facebook că Republica Moldova intră în negocierile de aderare la Uniunea Europeană cu „o bază solidă și un ritm dinamic de progrese, inclusiv în cele 35 de capitole de aderare, dintre care nouă înregistrează progrese substanțiale”. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a explicat că, în timpul negocierilor de aderare, țara va implementa legislația și standardele blocului comunitar în toate cele 35 de capitole. După ce negocierile cu toate cele 27 de guverne ale statelor membre vor fi încheiate, Comisia Europeană emite o Opinie privind gradul de pregătire pentru ca statul candidat să devină membru UE. În baza Opiniei, statele membre decid unanim să încheie negocierile, iar Parlamentul European oferă acordul său. Apoi, toate statele membre și țara candidat semnează și ratifică Tratatul de Aderare. Procesul durează ani de zile.

Opinia ta contează. Comentează!