Starea de urgență în Republica Moldova va fi prelungită cu încă 60 de zile, începând cu 3 august
Social 26 iulie 2023, 20:28 | 355

Starea de urgență în Republica Moldova va fi prelungită cu încă 60 de zile, începând cu 3 august. Decizia a fost luată astăzi de executiv. Urmează detalii și alte știri pe scurt.

Guvernul a denunțat alte trei acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente. Este vorba despre Acordul Consiliului șefilor de state membre ale CSI cu privire la Forțele Armate și Trupele de Grăniceri, încheiat la Minsk pe 30 decembrie 1991, și Acordul privind promovarea politicii concordate în domeniul standardizării, metrologiei și certificării, semnat la Moscova pe 13 martie 1992. Al treilea proiect se referă la denunțarea Acordului privind Forțele Armate Strategice, încheiat la Minsk în data de 30 decembrie 1991.

Cabinetul de miniștri a aprobat o alocare financiară pentru sprijinirea categoriilor de bugetari afectate de COVID-19 la locul de muncă. Este vorba de 20 de milioane de lei, în cuantumul de 16.000 de lei pentru fiecare persoană vizată. Proiectul este conceput pentru a veni în ajutorul personalului medical, care a fost infectat cu COVID-19 în perioada 2021-2022. În mod particular, proiectul vizează 1.311 de beneficiari, dintre care 1.287 sunt angajați ai sistemului sănătății. Beneficiarii provin din 38 de autorități, inclusiv consilii raionale, Comitetul executiv al autonomiei găgăuze, Ministerul Sănătății, Ministerul Justiției și Ministerul Apărării.

Starea de urgență în Republica Moldova va fi prelungită cu încă 60 de zile, începând cu 3 august. Decizia a fost luată de executiv în legătură cu situația de securitate gravă după atacurile recente ale armatei ruse asupra porturilor din Ucraina. Hotărârea va fi propună spre aprobare Parlamentului.

ADRIAN EFROS, ministrul Afacerilor Interne: "Fundamentarea dispoziției este bazată pe următoarele riscuri și amenințări: expunerea Republicii Moldova amenințărilor asimetrice și unui larg spectru de manifestări ale războiului hibrid, inclusiv promovarea informațiilor false și manipulatorii cu scop militar, spionaj străin și escaladării violenței interetnice și intercomunitare în zonele tensionate."

Adrian Efros a menționat și faptul că va crește presiunea asupra punctelor de trecere a frontierei – spre și din Republica Moldova, în urma perturbării lanțului logistic maritim de transportare a cerealelor, după ce Rusia a suspendat acordul privind exportul de cereale prin Marea Neagră. Starea de urgență a fost introdusă în Republica Moldova pe 24 februarie 2022, în legătură cu războiul declanșat de Rusia în Ucraina și a fost prelungită de mai multe ori.

Opinia ta contează. Comentează!