NATO, sprijin pentru Republica Moldova
Politic 3 aprilie 2023, 19:35 | 845

Țările NATO caută modalități de a ajuta cât mai mult statele-partenere, precum Republica Moldova, amenințate de Rusia. Declarația a fost făcută de către secretarul general al Alianței nord-atlantice. Jens Stoltenberg a răspuns astfel la o întrebare pusă de reporterul Jurnal TV, care se află în la Bruxelles, unde mâine va avea loc o reuniune a miniștrilor de externe ai NATO, în cadrul căreia se va adăuga un nou membru - Finlanda.

JENS STOLTENBERG, secretarul general al NATO: "Aliații NATO au menționat clar că ne vom intensifica sprijinul pentru partenerii care sunt amenințați de Moscova, de președintele Putin și printre aceștia se numără, bineînțeles, Moldova. Salut faptul că aliații oferă sprijin Moldovei prin diferite căi. De asemenea, m-am întâlnit cu președintele Moldovei și am convenit asupra aceluiași mesaj - că aliații sunt gata să facă mai mult. Noi avem un program de parteneriat cu Moldova. Căutăm constant modalități de a face mai mult în cadrul acelui program de parteneriat."

Secretarul general al Alianței nord-atlantice a mai declarat că NATO respectă suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.

În cadrul conferinței susținute înaintea reuniunii miniștrilor de externe, Jens Stoltenberg a mai declarat că mâine va fi o zi bună pentru securitatea Finlandei, pentru securitatea nordică şi pentru NATO în ansamblu.

JENS STOLTENBERG, secretarul general al NATO: "Este o săptămână istorică. Mâine vom spune ”bun venit” Finlandei, în calitate de cel de-al 31-lea membru al NATO, făcând Finlanda mai sigură, iar alianța noastră - mai puternică. Vom ridica drapelul Finlandei pentru prima dată aici, la sediul NATO."

Iar la comisia NATO-Ucraina, la care va participa ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, se va discuta despre războiul de agresiune al Rusiei şi despre sprijinul NATO pentru Ucraina.

JENS STOLTENBERG, secretarul general al NATO: "Nu ştim când se va încheia acest război. Dar când se va termina, va trebui să realizăm aranjamente pentru ca Ucraina să poată descuraja o agresiune viitoare. Iar istoria nu se repetă. Nu putem permite Rusiei să continue să submineze securitatea europeană. Salut planul de pace al președintelui Zelenski."

Suedia, care a depus împreună cu Finlanda cererea de accedere în NATO anul trecut, ca reacţie la invazia rusă din Ucraina, mai are de așteptat. Ungaria și Turcia amână ratificarea, din motive diferite, dar legate direct de probleme de politică internă, însă Jens Stoltenberg speră că și Suedia se va alătura cât mai curând.

Opinia ta contează. Comentează!