Termoelectrica, despre cazul cu păcura
Social 15 august 2023, 19:51 | 454

Cel puțin trei persoane cu funcții de răspundere vor fi sancționate în cazul păcurii îngropate la „Termoelectrica”. Despre aceasta a anunțat directorul general interimar al întreprinderii, Iurie Rozlovan. Potrivit lui, rezultatele anchetei interne au arătat că scurgerea de păcură de la „Termoelectrica” a avut loc în noaptea de 7 spre 8 noiembrie 2022 din cauza unei fisuri la o conductă cu abur. În urma incidentului, s-a scurs o cantitate de până la 200 de kilograme de păcură. Rozlovan a declarat că s-a intervenit corespunzător în acea noapte. Nu însă și după, când păcura urma să fie depozitată și predată, nu îngropată.

Directorul interimar al Termoelectrica a precizat că, urmare a accidentului din noiembrie trecut, cele trei persoane cu funcție de răspundere vor fi sancționate pentru nerespectarea prevederilor din fișa postului. Iurie Rozlovan a mai notat că întreprinderea a achitat o amendă de 20 de mii de lei, în urma incidentului.

IURIE ROZLOVAN, director interimar, Termoelectrica: "Operatorii au acționat cum trebuie, dar ceea ce a urmat, cum s-a gestionat, de acolo și pornesc problemele. Păcură trebuia colectată, depozitată corespunzător, iar apoi predată unei întreprinderi care să gestioneze acest material – fie să o recicleze, fie să o folosească. Lucru care nu s-a întâmplat. Acum păcura este colectată în saci într-un depozit securizat. Urmează să fie identificat un agent economic care să o preia pentru utilizarea la drumuri, fie o fabrică de asfalt."

Directorul Termoelectrica s-a referit și la informațiile vehiculate în spațiul public referitor la calitatea proastă a păcurii. Acesta a precizat că toate documentele arată că păcura procurată în ultimii doi ani este conformă. Potrivit lui, dacă s-au trucat anumite acte, trebuie să intervină alte instituții alte statului. Rozlovan a mai menționat că managementul de la Termoelectrica va fi restructurat pentru a optimiza cheltuielile ineficiente, iar cel puțin 20 de persoane cu funcții de conducere din cadrul întreprinderii vor fi concediate. Celor vizați li se va propune să fie transferați în alte posturi vacante.

IURIE ROZLOVAN, director interimar, Termoelectrica: "Cel puțin 20, însă noi avem acum locuri vacante, peste o sută și ceva, și cel puțin jumătate din locurile vacante vor fi reduse. Oamenii care lucrează nemijlocit în teren, nu mă ating de ei, nici de șefii de subdiviziuni. Însăși structura rămâne aceeași. Pur și simplul pe parcursul timpului, în lista de stat, au apărut diferite funcții, tot felul de adjuncți, etc. etc, care nu sunt necesare acum pentru un management efectiv, ca să ne mișcăm repede."

Directorul interimar al Termoelectrica a precizat că întreprinderea are datorii de circa două miliarde de lei, dintre care un miliard 300 de milioane - către Energocom, iar alte peste 600 de milioane - către Moldovagaz. Scandalul cu scurgerea de păcură de la Termoelectrica a început în iulie curent, când liderul formațiunii „Partidul Nostru”, Renato Usatâi, a prezentat imagini video cu o cantitate de păcură pe teritoriul „Termoelectrica”, menționând că aceasta ar fi fost îngropată. El a menționat s-a întâmplat pe parcursul sezonului de încălzire 2022-2023. Fosta administrație a „Termoelectrica” a respins acuzațiile, afirmând că, din momentul procurării păcurii, în 2022, nu au avut loc deversări, îngropări sau avarii în procesul de recepționare, stocare și utilizare a păcurii. Fostul director al întreprinderii, Vasile Leu, și-a dat demisia la sfârșitul lunii iulie. Anterior, Procuratura municipiului Chișinău a anunțat că s-a autosesizat pe faptul pretinselor acțiuni ilicite de îngropare a păcurii pe teritoriul unei centrale electrice de termoficare, iar circumstanțele vor fi examinate în cadrul procesului penal, materialele fiind remise Inspectoratului de Poliție Ciocana pentru efectuarea investigațiilor.

Opinia ta contează. Comentează!