Victimele masacrului din Hodjalî, din februarie 1992, au fost comemorate astăzi și la Chișinău
Social 21 februarie 2023, 19:51 | 522

Victimele masacrului din Hodjalî, din februarie 1992, au fost comemorate astăzi și la Chișinău. Evenimentul organizat de Ambasada Azerbaijanului și Congresul azerilor din Moldova s-a desfășurat la Muzeul Național de Istorie.

GUDSI OSMANOV, ambasador al Republicii Azerbaijan: "Forțele armate ale Armeniei au ucis fără milă, femei copii și bătrâni, doar pentru că erau de naționalitate azeră. Au săvârșit o crimă, un act genocid. Foarte multe țări au recunoscut aceste acțiuni ca fiind o crimă."

Deputații azeri au vorbit despre importanța evenimentului, astfel încât generațiile următoare să nu admită asemenea atrocități în viitor.

SOLTAN MAMEDOV, deputat din Azerbaidjan: "Sunt foarte bucuros pentru că împreună cu prietenii noștri facem tot posibilul ca generațiile care vin să nu uite genocidul de la Hodjalî, săvârșit de armata Armeniei în 1992. „Să nu uiți de Hodjalî” este lozinca organizației noastre."

”Agresiunea trebui condamnată”, au subliniat oficialii de la Chișinău, invitați la comemorarea victimelor din Azerbaijan.

ANDREI SPÂNU, secretar general al Președinției: "Suntem obligați să condamnăm agresorii și să luăm partea celor care au luptat pentru pace. Eu mă bucur că între Azerbaidjan și Armenia se vede că este progres care duce la pace. "

În noaptea de pe 25 spre 26 februarie 1992, orașul Hodjalî a fost distrus în întregime. Potrivit autorităților de la Baku, în urma atacului au murit 613 persoane, dintre care 106 femei și 63 de copii. Peste 1000 de persoane au fost luate ca prizonieri și au fost torturate, iar soarta a 150 de oameni nu rămâne a fi necunoscută și astăzi.

Opinia ta contează. Comentează!