Doi șefi de la ARM, reținuți
Social 3 aprilie 2024, 19:42 | 539

Directorul adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți de procurori și ofițerii CNA. Aceștia sunt cercetați în cadrul mai multor cauze penale privind falsificarea achizițiilor publice, cu prejudicierea bugetului de stat în proporții deosebi de mari.

Potrivit unui comunicat al CNA, ilegalitățile au avut loc în perioada 2022-2024. Factori de decizie ai Agenției Rezerve Materiale sunt bănuiți că ar fi favorizat unii agenți economici la câștigarea licitațiilor privind achiziționarea rezervelor de păcură, grâu, zahăr, a unor utilaje tehnice și autovehicule.

COMUNICATUL CNA: "Bănuiții au utilizat metode de negociere fără a publica în prealabil un anunț de participare, fapt care a generat acceptarea unei oferte mai scumpe cu 58,4 milioane de lei la contractarea a 14,5 mii tone de păcură, cantitatea solicitată de 16,5 mii tone fiind micșorată cu două mii de tone, ceea ce a provocat cheltuieli suplimentare bugetului de stat."

De asemenea, la achiziționarea, în anul 2022, a rezervelor de grâu, s-a admis acceptarea unei oferte mai scumpe cu 11,3 milioane de lei pentru contractarea a 33 de mii de tone de grâu.

La procedura de achiziție a unui autovehicul, nu s-au respectat regulile de descriere a bunurilor, ceea ce a limitat concurența între operatorii economici. Astfel, a fost cauzat un prejudiciu de 26 de mii de euro.

În alte cauze sunt cercetate procedurile de achiziție a rezervelor de utilaje tehnice prin eludarea procedurilor legale.

Opinia ta contează. Comentează!