În prima sa conferință din acest an, premierul Noii Zeelande a anunţat că pleacă din funcție
Externe 19 ianuarie 2023, 17:26 | 326

Anunț-șoc în Noua Zeelandă! În prima sa conferință din acest an, prim-ministrul Jacinda Ardern a anunţat că pleacă din funcție. Ardern, care a devenit cea mai tânără femeie lider din lume, când și-a condus Partidul Laburist la putere în 2017, a motivat că nu are energie pentru un alt mandat.

JACINDA ARDERN prim-ministru al Noii Zeelande: "Astăzi anunț că nu voi căuta realegere și mandatul meu în calitate de prim-ministru se va încheia nu mai târziu de data de 7 februarie. Au fost cinci ani cu cele mai multe împliniri din viața mea, dar și cu provocări."

Premierul Noii Zeelande a adăugat că nu pleacă din cauza greutăților.

JACINDA ARDERnprim-ministru al Noii Zeelande: "Plec pentru că odată cu acest rol privilegiat vine și responsabilitatea, responsabilitatea de a ști când ești persoana potrivită de a conduce și de asemenea, când nu ești. Ştiu ce presupune această funcţie şi ştiu că nu mai am suficientă energie în rezervor. Este atât de simplu."

Anunțul i-a surprins pe cetățeni.

Demisia va intra în vigoare odată cu numirea unui nou prim-ministru. Sâmbătă va avea loc un vot în cadrul grupului parlamentar pentru alegerea unui nou lider al Partidului Laburist.

Aleasă prim-ministru în 2017, la 37 de ani, Jacinda Ardern a devenit cea mai tânără femeie șef de guvern din lume, iar un an mai târziu a devenit al doilea lider mondial ales care a născut în timpul mandatului. Ea a condus Noua Zeelandă prin pandemia Covid-19 și recesiunea care a urmat, în perioada atentatului din moscheea Christchurch și a erupției vulcanice din insula White.

Pe un val de „Jacinda-mania", ea a militat cu pasiune pentru drepturile femeilor și pentru a pune capăt sărăciei în rândul copiilor și inegalității economice din țară. În ultimul an, însă, Noua Zeelandă a devenit din ce în ce mai divizată din punct de vedere politic în legătură cu probleme precum revizuirea de către Guvern a infrastructurii de apă și introducerea unui program privind emisiile agricole.

Opinia ta contează. Comentează!