Falsuri pe mai multe portaluri
Social 25 mai 2018, 20:09 | 3295

Avioane românești ”fură” ploaia din Republica Moldova, pentru ca localnicii să cumpere legume și fructe din Uniunea Europeană. Astfel de afirmații deocheate au fost răspândite de mai multe portaluri de știri de limbă rusă, dar și pe rețelele de socializare. Pe de altă parte, portalul StopFals.md a solicitat reacții de la responsabili din Ministerul Apărării Naționale de la București, dar și de la ministerul de resort de la Chișinău, care au dezmințit informațiile publicate.

”Există o versiune: ”românii pulverizează reactivi în cer, ”furând” ploaia din Moldova, pentru ca noi să cumpărăm legume și fructe din UE”. Acesta este titlul unei așa-numite știri de pe un portal de limbă rusă. Ulterior, informația a fost preluată de câteva site-uri, devenind virală și pe mai multe rețelele de socializare. În articol este citat un locuitor al satului Tețcani, raionul Briceni, care ar fi spus că avioane AN-24 ”împrăștie reactivi și provoacă secetă artificială, astfel încât să achiziționăm produse din UE!”.

În textul publicat de mai multe site-uri este și opinia fostului ministru al Securității Naționale între anii 1992-1997, generalul Vasile Calmoi, care ar fi declarat că avioanele românești nu au voie să survoleze spațiul aerian al Republicii Moldova, iar dacă în perioada când era în serviciul public se întâmplau aceste lucruri, aparatele de zbor ar fi fost doborâte.

Portalul Stopfals.md l-a contactat pe general pentru a-l întreba dacă a făcut asemenea declaraţii, însă acesta a întrerupt convorbirea și a închis telefonul, iar ulterior nu a mai răspuns, scrie autoarea articolului. Totodată, reprezentanții Ministerului Apărării Naționale de la București au spus pentru Stopfals.md că Forțele Aeriene Române nu mai folosesc avioane AN-24 de peste 10 ani. Ministerul Apărării al Republicii Moldova a specificat însă că, din data de 15 martie, un avion românesc de alt model fotografiază spațiul terestru din România şi are permisiunea de a efectua manevre în raza de 10 kilometri pe teritoriul moldovenesc.

Portalul Stopfals.md a cerut și opinia expertului în politici de securitate la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale, Rosian Vasiloi. El consideră că articolul publicat de mai multe site-uri de limbă rusă este propagandistic, iar presupunerile unor agricultori sunt interpretate ca fapte reale, fără să fie argumentate cu dovezi. Expertul dezaprobă și declarația generalului Vasile Calmoi și afirmă că nici în actuala redacție, dar nici în vechea redacție a Legii cu privire la frontiera de stat a Republicii Moldova nu este prevăzută aplicarea armelor de foc din dotare, în cazul avioanelor străine care survolează spațiul aerian al țării noastre.

"Eu cred că ținta acestor dezinformări este Uniunea Europeană, iar scopul este de a discredita comunitatea europeană, inclusiv România, care sunt partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. Sunt aceleaşi mecanisme clasice de propagandă, pe care le folosește Federația Rusă când promovează știri false”, a mai precizat Rosian Vasiloi.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie