O treime din lume va intra în recesiune în 2023, avertizează șefa FMI, Kristalina Georgieva
Externe 2 ianuarie 2023, 20:35 | 292

Pentru o mare parte a economiei globale, 2023 va fi un an dificil, deoarece principalele motoare ale creșterii globale, Statele Unite, Europa și China, se confruntă cu o încetinire a activităților. Declarațiile au fost făcute de către directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva. ”O treime din lume va intra în recesiune, iar sute de milioane de oameni vor fi afectați”, a accentuat șefa de la FMI.

Într-un interviu pentru ”Face the Nation”, Kristaline Georgieva a menționat că răspândirea accelerată a infecțiilor de Covid ce sunt așteptată în lunile următoare în China ar putea să lovească și mai puternic economia, iar acest lucru ar putea să ducă la creșterea infecțiilor pe plan regional, dar și global.

KRISTALINA GEORGIEVA, directorul FMI: "China a încetinit dramatic în 2022 din cauza acestei politici stricte de ”Zero Covid”. Pentru prima dată în 40 de ani, creșterea economică a Chinei în 2022 va fi probabil la nivelul sau sub creșterea globală."

Georgieva a avertizat că din cauza războiului prognozele nu sunt pozitive nici pentru Europa.

KRISTALINA GEORGIEVA, directorul FMI: "SUA sunt cele mai rezistente și vedem că pot evita o recesiune. Piața muncii rămâne destul de puternică. Acest lucru este ca o binecuvântare, pentru că atunci când piața muncii este foarte puternică, Sistemul Federal de Rezerve al Statelor Unite are motive pentru a menține ratele dobânzilor pentru mai mult timp ca să reducă inflația. Iar UE este foarte mult afectată din cauza războiului din Ucraina, iar jumătate din Europa va fi în recesiune în 2023."

Mai mult, directorul general al FMI a vorbit despre necesitatea de a sprijini financiar Kievul în 2023. Până acum, instituțiile internaționale au oferit cea mai mare sumă de finanțare pentru Ucraina - 2,7 miliarde de dolari.

Kristalina Georgieva a menționat și hotărârea Europei de a deveni independentă energetic față de Rusia, care va trebui să facă față unei ierni grele și unei creșteri a prețurilor la energie.

FMI este o organizație internațională cu 190 de țări membre. Acestea colaborează pentru a încerca să stabilizeze economia globală. Unul dintre rolurile sale cheie este acela de a acționa ca un sistem de alertă economică.

Opinia ta contează. Comentează!