Au comemorat victimele regimurilor
Social 24 august 2019, 12:35 | 2162

În Republica Moldova astăzi este marcată Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare - nazismul, stalinismul, regimurile fasciste și comuniste. În același timp, la Comrat au avut loc evenimente cu ocazia, cităm, ”aniversării a 75-a de la eliberarea orașului de sub ocupația fascistă”. Autoritățile de acolo au decis să nu arboreze drapelul în bernă, așa cum s-a făcut la Chișinău.

Evenimentul a avut loc în prezența prim-ministrului Maia Sandu și a altor membri ai Guvernului, care au păstrat un minut de reculegere.

În discursul său, Maia Sandu a condamnat regimurile totalitare.

Această zi ar trebui să constituie un început pentru unificarea societății, a declarat la rândul său vicepremierul Andrei Năstase.

În același timp, președintele Igor Dodon, başcanul Irina Vlah și unii deputați au marcat la Comrat 75 de ani de la eliberarea orașului de sub ocupația fascistă.

În opinia lui Dodon, operațiunea militară Iași-Chișinău, din 1944, este percepută de o parte a societății drept ”o sărbătoare a eliberării și a victoriei”.

În 2008, Parlamentul European a declarat ziua de 23 august, când a fost semnat pactul Ribbentrop-Molotov, drept ziua europeană a comemorării victimelor fascismului și comunismului. Data de 23 august 1939, când Hitler și Stalin au hotărât să împartă Europa în sfere de influență, a fost aleasă de deputații europeni pentru a aminti de crimele comise de cele două dictaturi. Astăzi, miniștrii de externe din Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și România au semnat o declarație comună cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov în care fac apel la guvernele tuturor țărilor europene să ofere atât sprijin moral, cât și material pentru investigațiile ce vizează regimurile totalitare. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie