Josep Borrell se află în Ucraina pentru o vizită destinată să arate sprijinul UE faţă de autorităţile de la Kiev
Externe 5 ianuarie 2022, 20:18 | 576

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, se află în Ucraina pentru o vizită destinată să arate sprijinul Uniunii Europene faţă de autorităţile de la Kiev, într-un maxim de tensiune cu Rusia vecină, transmite AFP. Miniştrii de externe din ţările membre NATO se vor întruni vineri într-o reuniune de urgenţă, pentru a discuta despre securitatea în Europa.

Este prima vizită a unui şef al diplomaţiei europene pe ”linia de front” de la declanşarea războiului în estul Ucrainei. "În faţa întăririi militare a Rusiei, sunt aici pentru a arăta sprijinul UE faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei", a indicat Josep Borrell pe Twitter.

Josep Borrell va merge apoi la Kiev. Această vizită "subliniază sprijinul ferm al Uniunii Europene faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, într-un moment în care ţara se confruntă cu consolidarea militară şi acţiunile hibride ale Rusiei', a indicat Comisia Europeană. Josep Borrell va discuta cu omologul său ucrainean despre mijloacele de "descurajare a Rusiei de la o nouă agresiune, inclusiv prin intermediul sancţiunilor economice", potrivit Kievului.

Eforturile diplomatice pentru a dezamorsa criza ucraineană s-au intensificat în ultimele săptămâni, mai ales cu o discuţie telefonică între preşedinţii rus, Vladimir Putin, şi american, Joe Biden, la sfârşitul lunii decembrie. Rusia şi SUA au programate pe 9 şi 10 ianuarie, la Geneva, discuţii pe tema Ucrainei, urmate pe 12 ianuarie de o reuniune NATO-Rusia şi pe 13 ianuarie de o alta în cadrul OSCE.

Miniştrii de externe din ţările membre NATO se vor întruni vineri într-o reuniune de urgenţă în format de videoconferinţă pentru a discuta despre tensiunile legate de Ucraina şi despre securitatea în Europa, după prezentarea mai multor cereri de către Moscova, a anunţat marţi Alianţa Nord-Atlantică, potrivit AFP. Occidentul acuză Moscova de pregătirea unei agresiuni împotriva Ucrainei, ţinând cont de zecile de mii de soldaţi şi cantităţile semnificative de material şi echipamente militare desfăşurate la graniţa Rusiei cu Ucraina. Rusia neagă că ar ameninţa Ucraina, de la care a anexat deja o parte din teritoriu, peninsula Crimeea în 2014, şi pretinde că trebuie să facă faţă ostilităţii Occidentului, care susţine Kievul în special în conflictul acestuia cu separatiştii proruşi din Donbas, cărora Moscova le furnizează ajutor divers: de la bani, arme şi tehnică militară până la consilieri şi militari fără însemne, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!