A plătit cu funcția pentru critici
Politic 14 iunie 2019, 20:38 | 4040

Actualul șef al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Balan, a fost primul și printre puținii judecătorii care, în ultimii ani, au criticat vehement sistemul judiciar. Fost magistra la Judecătoria Chișinău, cu o carieră de peste 21 de ani în domeniu, Balan a plătit cu funcția pentru vehemența de a semnala modul în care justiția din Moldova este înghenuncheată de interese obscure.

Nicio Adunare Generală a Judecătorilor nu a trecut fără ca Gheorghe Balan să atragă atenția asupra neregulilor din sistem și asupra unora dintre colegii săi ale căror acțiuni și decizii lăsau să se întrevadă docilitate și nu echidistanță, așa cum ar fi trebuit.

Despre corupția și obediența din sistemul judecătoresc Gheorghe Balan a vorbit în fața a sute de colegi încă în 2015.

Fostul judecător a avut un discurs similar și în 2016.

Dovadă că lucrurile în sistem nu s-au schimbat de-a lungul timpului este și faptul că, la un an după aceste declarații, în 2017, Gheorghe Balan a vorbit despre aceleași nereguli.

Într-unul dintre discursurile sale, fostul magistrat, cu o carieră de 21 de ani în sistem, le-a reproșat colegilor săi că au ajuns să slujească „un individ care aproape a atins demența”. Gheorghe Balan a comparat sistemul judecătoresc cu o „stână” plină de laşi şi incompetenţi și şi-a avertizat colegii că „executanţii de astăzi pot fi executaţii de mâine”. Reprezentanții CSM nu au comentat atunci afirmațiile. 

Opinia ta contează. Comentează!