Marea Britanie va furniza Ucrainei rachete de croazieră Storm Shadow, cu rază lungă de acţiune
Externe 11 mai 2023, 21:40 | 415

Marea Britanie va furniza Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune Storm Shadow, pe care le-a cerut pentru a se apăra în fața invaziei ruse. Anunțul a fost făcut în Parlamentul britanic de către ministrul Apărării, Ben Wallace. Între timp, într-un interviu, președintele Ucrainei a declarat că țara sa are nevoie de mai mult timp pentru a lansa contraofensiva. Marea Britanie va deveni prima țară care va furniza Kievului arme cu rază de acțiune de peste 250 de kilometri, remarcă AFP.

BEN WALLACE, ministrul Apărării din Marea Britanie: "Astăzi pot confirma că Regatul Unit donează Ucrainei rachete Storm Shadow. Storm Shadow sunt rachete cu rază lungă de acțiune, convențională, cu capacitate precisă de atac. Acestea completează sistemele cu rază lungă de acțiune deja oferite, inclusiv HIMARS și rachetele Harpoon. Donarea acestor sisteme de arme oferă Ucrainei cea mai bună șansă de a se apăra împotriva brutalității continue a Rusiei, în special țintirea deliberată a infrastructurii civile ucrainene, care este împotriva dreptului internațional. Ucraina are dreptul de a se apăra. Utilizarea rachetelor Storm Shadow va permite Ucrainei să împingă forțele ruse bazate pe teritoriul suveran al Ucrainei."

"Rusia trebuie să recunoască faptul că numai acțiunile sale au dus la furnizarea de astfel de sisteme Ucrainei", a adăugat Ben Wallace. Acesta a dat asigurări că Ucraina i-a promis că va folosi rachetele exclusiv pentru operaţiuni în interiorul frontierelor sale suverane.

În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova va da un răspuns militar adecvat la orice arme furnizate de Marea Britanie.

Racheta de croazieră Storm Shadow are o rază de acțiune de peste 250 de km.

Președintele Ucrainei a declarat într-un interviu că soldații mai au nevoie de echipament și că e nevoie încă de timp până a lansa contraofensiva menită să elibereze teritoriile ocupate de invadatorii ruși.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Așteptăm echipament blindat potrivit. El vine pe părți. Cu acea cantitate, pe care o avem noi, putem să mergem înainte şi poate fi un succes, dar am pierde mulţi oameni. Cred că este inacceptabil. Prin urmare, trebuie să aşteptăm. Mai avem încă nevoie de puţin timp suplimentar."

Iar cât privește data lansării contraofensivei, liderul de la Kiev a declarat că nu o poate dezvălui, pentru că.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Într-o oarecare măsură, acest anunț ar putea pregăti inamicul. Prin urmare, aș vrea ca aceasta să fie o surpriză neplăcută pentru inamic și nu altfel. Abordarea mea este foarte simplă - vom face tot posibilul ca inamicul să fugă."

Rusia a lansat un război neprovocat în Ucraina pe 24 februarie 2022 și de atunci atacă inclusiv infrastructura civilă, cauzând moarte și distrugeri masive. Până în prezent, Kievul a solicitat în repetate rânduri mai multe arme din Occident pentru a se apăra.

Opinia ta contează. Comentează!