Nu avem tineri, nu avem muncitori
Social 20 decembrie 2023, 20:04 | 1195

Tinerii sunt cei care cresc statisticile privind migrația oamenilor din Republica Moldova, aceștia fiind mai deschiși să plece peste hotare în căutarea unui viitor mai bun. Constatarea a fost făcută de expertul economic Veaceslav Ioniță într-un interviu pentru Jurnal TV. El atrage atenția asupra influenței părinților asupra tinerilor, precum și asupra tendințelor economice negative, care îi determină pe oameni să plece din țară. În afară de aceasta, economia este afectată pe termen lung de lipsa forței de muncă.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Tinerii, spre deosebire de celelalte grupuri, sunt cei mai determinați să plece peste hotare. El nu are de lucru, pentru că el nici nu caută de lucru. O persoană de peste 35 de ani, el de regulă este legat de Moldova, fie printr-o locuință care o are, un lucru asigurat, familie. Pe el deja mai multe ațe îl leagă de Moldova. Pe un tânăr nu îl leagă nimic. Pentru el, Moldova, Germania, Italia stau pe un singur platou."

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, influența părinților asupra copiilor este semnificativă, deoarece aceștia își doresc un viitor prosper pentru urmașii lor și îl văd de cele mai multe ori peste hotare.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Pe lângă dorința lui de a pleca, mai sunt și părinții. 70 la sută din părinți spun că nu văd viitorul copiilor lor în Moldova. Și atunci tu ai o așteptare mare, o pregătire încă slabă, dorința de a pleca, cultura de a pleca și viziunea părinților. Deci, toate puse cap în cap, îl face că de fapt el nici nu vede Moldova ca un loc unde el să își caute un loc de muncă."

Șomajul pe termen lung în rândul tinerilor are deja un impact negativ asupra economiei și societății. Deficitul de forță de muncă este una dintre consecințele notabile ale migrației. Anumite sectoare ale economiei resimt acut lipsa muncitorilor.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "În anul 1990 era un milion cinci sute de mii de salariați și cinci sute de mii de pensionari. Unu la trei. Acum suntem șase sute de mii de salariați și șase sute de mii de pensionari. Unu la unu. Eu cu frică mă gândesc cine o să îmi plătească mie pensia."

Potrivit expertului economic, cetățenii de aici nu obișnuiesc să apeleze la stat după ajutor în căutarea locurilor de muncă, ci pleacă peste hotare.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Problema va fi că noi nu vom mai avea rată de șomaj din simplu motiv că tânărul la noi nici nu va încerca să își caute loc de muncă în Moldova. El își va lua geanta și va pleca peste hotare. De aceea, prognoza pentru următorii ani este plecarea. Vor pleca, vor continua să plece. Va mai dura aceasta încă câțiva ani de zile."

Una dintre soluțiile propuse de Veaceslav Ioniță pentru combaterea șomajului pe termen scurt ar fi ca Guvernul să revizuiască strategia și să deschidă accesul străinilor pentru muncă în Republica Moldova. O altă soluție ar fi atragerea investițiilor străine.

Opinia ta contează. Comentează!