Parlamentarii cooperează în vederea perfecționării legislației și eficientizării procesului de justiție
Politic 6 aprilie 2023, 17:38 | 541

Parlamentarii moldoveni cooperează cu senatorii români în vederea perfecționării legislației și eficientizării procesului de justiție. În cadrul celei de-a patra ședințe comune a comisiilor juridice din Parlamentul Republicii Moldova și din Senatul României, desfășurată la Chișinău, legislatorii din cele două țări au discutat despre ajustarea legislației în domeniu la cerințele europene.

Președinții celor două comisii de resort, Olesea Stamate și Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș, au susținut o conferință de presă în care au trecut în revistă subiectele examinate, printre care reforma justiției și deschiderea unui punct comun de control la frontieră. Au fost puse în discuție și ultimele modificări operate în legislația Republicii Moldova, dar și în legislația României.

CRISTIAN-AUGUSTIN NICULESCU-TÂRGÂLAȘ, președintele Comisiei juridice al Parlamentului României: "S-a concluzionat că deschiderea unei frontiere cu control unic între cele două state ar fi un lucru extrem de important. Luni s-a votat și în Senatul României și în Camera Deputaților legea care permite deschiderea unui asemenea post. Acest control unic este un aspect care va determina o creștere calitativă a transportului de persoane și de bunuri între cele două state."

La rândul său, președintele Comisiei juridice a Parlamentului Republicii Moldova, Olesea Stamate, a menționat că cele două comisii au discutat subiecte de interes comun pentru ambele țări. Printre acestea - reforma în sectorul justiției la modul general și la modul practic.

OLESEA STAMATE, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități: "Astăzi, în prima parte a ședinței, am discutat mai multe aspecte ce țin de modificările recente în legislația, atât a României, cât și a Republicii Moldova, ce țin de reforma justiției, pentru ca în după-amiaza zilei să continuăm lucrul în grupuri tematice ce țin de profesiile juridice liberale, precum activitatea avocaților, cea a notarilor, a executorilor judecătorești și experților judiciari."

La ședința respectivă au fost prezenți reprezentanți ai acestor profesii din România și din Republica Moldova, astfel încât să se poată găsi soluții practice pentru îmbunătățirea cadrului de activitate în acest domeniu în ambele țări. Delegația Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senatul Parlamentului României se va afla în Republica Moldova până pe 8 aprilie.

Opinia ta contează. Comentează!